Redactia.ro
Home » Știri » Ziua Brâncuși 19 februarie 2020. Se împlinesc 144 de ani de la nașterea sculptorului

Ziua Brâncuși 19 februarie 2020. Se împlinesc 144 de ani de la nașterea sculptorului

GALERIE FOTO (4) Ziua Brâncuși19 februarie 2020. Se împlinesc 144 de ani de la nașterea sculptorului

Ziua Brâncuși 19 februarie 2020. Se împlinesc 144 de ani de la nașterea sculptorului. Astăzi, ministrul Culturii organizează proiecții holografice și tururi ghidate. Artista Irina Rimes a fost numită ambasador onorific al Zilei Brâncuși 2020.

Ziua Brâncuși, 19 februarie 2020. Se împlinesc 144 de ani de la nașterea sculptorului

Astăzi, 19 februarie se împlinesc 144 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși. Ziua Brâncuși, a fost marcată de controverse anul acesta, după ce artista Irina Rimes a fost desemnată ambasador onorific al sărbătorii.

Ministrul Culturii organizează proiecții holografice și tururi ghidate, la care vor participa numeroase oficialități, inclusiv premierul Ludovic Orban.

În noiembrie 2015, a fost promulgată legea pentru declararea Zilei Brâncuși ca sărbătoare națională, pe data de 19 februarie. Această lege a fost promulgată ca o reparație morală față de refuzul și umilirea marelui sculptor de către România.

De asemenea, autoritățile administrației publice locale și centrale pot organiza și manifestări cultural artistice dedicate acestei zile.

Irina Rimes a fost numită ambasador onorific al Zilei Brâncuși 2020

În urmă cu câteva zile, artista din Republica Moldova a fost desemantă ambasador onorific al Zilei Brâncuși 2020 de Ministrul Culturii, care a precizat la momentul anunțului următorul lucru:
„Simpla prezența a ei înseamnă enorm pentru că ne adresăm unui public la care nu ar fi ajuns altfel acest eveniment”.

Cântăreața a declarat la rândul ei că nu știe dacă este cea mai potrivită pentru această poziție. Așadar, în urma acestui anunț, controversele nu au întârziat să apară. Pe de altă parte, Ministrul Culturii declară că instituția și-a atins scopul cu acest anunț surprinzător.

Astăzi vor avea loc mai multe evenimente pentru a marca Ziua Națională Constantin Brâncuși. La muzeul Național de Artă al României vor avea loc tururi ghidate în sala Brâncuși. În sala Sufrageria Regală va avea loc o ceremonie de decorare a unor personalități culturale. Iar în Palatului Regal va avea loc un spectacol de proiecții holografice și mapping.

Viața lui Constantin Brâncuși

Constantin Brâncuși s-a născut pe 19 februarie 1876, la Hobița, județul Gorj și a absolvit școala Națională de Arte Frumoase din București.

În anul 1903 a primit prima comandă a unui monument public, și anume bustul medicului Carol Davila. Sculptura este instalată la Spitalul Militar din București, aceasta fiind singurul monument public al lui din Capitală.

Își expune pentru prima oară lucrările la Societe Naționale des Beaux-Arts și la Salon d’Automne din Paris.

În 1907 este prezentată prima versiunea a Sărutului care a stat la baza lucrării Poarta Sărutului din județul Târgu-Jiu. Din acest ansamblu fac parte și „Masa Tăcerii”, „Coloana fără sfârșit”,”Rugăciunea” și „Domnișoara Pogany”.

Marele sculptor român s-a mutat la Paris unde s-a stind din viață în martie 1957, și a fost înmormântat în cimitirul Montparnasse, lăsând statului român întreagă moștenire de lucrări.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: