Redactia.ro
Home » Știri » 1 Aprilie, o zi plină de superstiții

1 Aprilie, o zi plină de superstiții

1 Aprilie, o zi plină de superstiții

1 Aprilie marchează începutul lunii de mijloc a primăverii, dar este și cea mai plină de superstiții.

Prima zi a lunii aprilie este cunoscută ca fiind ziua păcălelilor. În această zi oamenii obișnuiesc să își facă mici glumițe și farse. Puțini sunt însă cei care știu de unde vine acest obicei al glumelor făcute în prima zi a lui aprilie.

Sărbătoarea își are originea undeva în Evul Mediu. Sfântul Sisoe, un pustnic egiptean prieten cu mai cunoscutul Antonie cel Mare, obișnuia să-l păcălească pe această dată pe Sfântul Antonie, susținând că l-a văzut pe diavol ușurându-se în strachina cu mâncare a acestuia. Pustnicul mai glumea prefăcându-se că a reușit să învie din morți victime ale unei epidemii de ciumă.

O altă explicație este legată de un alt sfânt cu simțul umorului, Sfântul Fesbuchie. Acesta locuia în apropierea unui lac în care scufundase câțiva bușteni și pe care mergea la începutul lunii aprilie. Păcălea astfel pe toată lumea că poate merge pe apă, la fel ca Iisus.

o altă legendă care explică această tradiție a păcălelilor spune că în anul 1564 regele Carol al IX-lea al Franței ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Pentru că la vechiul An Nou (1 aprilie) se obișnuia să se ofere cadouri, s-a continuat acest obicei, doar că darurile constau în farse și glume.

Superstițiile legate de această zi sunt printre cele mai ciudate.

Se spune că cine se naște de 1 aprilie va avea mare noroc în afaceri, dar va fi urmărit de ghinion la jocurile de noroc.

Potrivit tradițiilor, cei care nu răspund cu zambetul pe buze unei farse facute astăzi, vor avea ghinion tot anul. Barbatii păcăliți de o femeie frumoasa de ziua păcălelilor o vor lua de nevastă, sau, dacă bărbatul este căsătorit, cei doi vor lega o frumoasă prietenie.

Este total greșit ca îndragostiții să se căsătorească pe 1 aprilie pentru că mariajul lor nu va rezista prea mult timp.

Tradiția mai spune că dacă cineva se va certa astăzi, atunci se va certa tot anul. De asemenea dacă cineva nu va pune la cale o farsă de 1 aprilie, atunci va avea parte de păcăleli tot anul.

Se pare ca nu doar ziua de întâi aprilie este marcată de superstiții, ci întrega lună a lui aprilie.

Următoarea zi pe care trebuie s-o ținem minte este cea de 11 aprilie. Pe 11 aprilie este ziua Sfântului Antipa al dinţilor. Cine nu va cinsti cum se cuvine această zi, va suferi dureri mari de dinţi şi măsele.

Sâmbăta Mare este și ea una din zilele importante ale lunii. Această zi este cunoscută în popor drept ziua în care gospodinele fac pască. În cazul în care cineva are pomi fructiferi care nu fac rod, atunci când face aluatul de pască, trebuie să-şi şteargă mâinile pe scoarţa acelor pomi și ei vor avea rod bogat.

Norocul îl va urma toată viața pe cel care se va naște în ziua de Paști. Superstiţia mai spune că cine moare de Paşti, în Săptămâna Luminată sau între Înviere şi Înălţare, ajunge în Rai, fiindu-i iertate toate păcatele.

Izvorul Tămăduirii este o altă sărbătoare la care românii țin foarte mult. Aceasta se cinstește în prima vineri de după Paşti. Se spune că din lacrimile Maicii Domnului vărsate pentru fiul său, au izvorât ape tămăduitoare, făcătoare de minuni. Apa din aceste izvoare, poate vindeca orice boală.

Citește și: Când începe Postul Paștelui 2019 și ce trebuie să consumi în această perioadă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: