Redactia.ro
Home » Sport » 12 cluburi lansează Super Liga Europei! Ce decizie va lua UEFA!

12 cluburi lansează Super Liga Europei! Ce decizie va lua UEFA!

Super Liga Europei, Florentino Perez, Spania, Italia

Douăsprezece mari cluburi au anunțat lansarea Super Ligii Europene, o competiție privată care nu este agreată de UEFA. Forul internațional amenință cu excluderea din Liga Campionilor și Europa League a echipelor care vor juca în Super Liga Europei.

Se discută de ceva vreme de înființarea Super Ligii, iar acum a devenit realitate. Cele 12 echipe fondatoare, care nu vor retrograda niciodată sunt din Spania (Real Madrid, Barcelona, Atlético), Italia (Inter, Milan, Juventus) și Anglia (Man. United și City, Liverpool, Chelsea, Arsenal și Tottenham).
Sistemul de joc ar fi următorul. Va funcționa ca un sezon regulat cu 20 de cluburi, 15 dintre ele fondatoare, iar celelalte 5 echipe vor fi invițate. Prima fază ar debuta în august, apoi vor avea loc play-off-urile de final de sezon, până în luna mai, pentru decernarea trofeului.
Florentino Pérez, șeful celor de la Real Madrid, care este și promotorul proiectului, e președinte noii competiții. Vicepreședinți vor fi patronii Joel Glazer (Man. United), John Henry (Liverpool), Stan Kroenke (Arsenal) și Andrea Agnelli (Juventus).
În lista cluburilor fondatoare nu apare niciunul din Germania sau Franța.

„Încă trei cluburi vor fi invitate să ni se alăture înaintea sezonului inaugural, care va avea loc cât de repede posibil”, s-a precizat într-un comunicat.

UEFA a reacţionat

UEFA a reacționat imediat după ce vestea s-a răspândit. Încă de la început poziția forului a fost cât se poate de clară.

„Aşa cum a anunţat anterior FIFA (…), cluburilor în cauză le va fi interzisă participarea în orice altă competiţie la nivel naţional, european sau mondial, iar jucătorilor lor le-ar putea fi refuzată posibilitatea de a reprezenta echipele lor naţionale”, se arată într-un comunicat UEFA.

UEFA a convocat o ședință de urgență unde se va discuta ce se întâmplă cu Liga Campionilor și Europa League.

Suma pe care o vor primi cluburile fondatoare va fi de 3.5 miliarde de euro. Banii vor fi folosiți pentru infrastructura competiției dar și pentru a compensa pierderile suferite de cluburi din cauza pandemiei.

Primul fotbalist care ia atitudine

Ander Herrera, mijlocașul celor de la PSG, este printre fotbaliștii care nu doresc apariția acestei competiții.

„M-am îndrăgostit de fotbalul popular, fotbalul fanilor, cu visul de a-mi vedea clubul de suflet înfruntându-i pe cei mai buni.
Dacă această Super Ligă Europeană are loc, s-a terminat cu astfel de visuri. Iluziile fanilor echipelor care nu sunt giganți, de a fi capabili să câștige pe teren dreptul de a participa la cele mai bune competiții, vor fi încheiate. Îmi place fotbalul și nu pot trece cu privirea acest lucru. Cred într-o Ligă a Campionilor îmbunătățită, dar nu în cea a bogaților care fură ceea ce a creat poporul, adică cel mai frumos sport de pe planetă”, a scris Herrera pe contul său de socializare.