Redactia.ro
Home » Homepage » 15 martie 2024, Ziua Mondială a Somnului. Cum au petrecut românii această zi

15 martie 2024, Ziua Mondială a Somnului. Cum au petrecut românii această zi

Ziua Mondială a somnului în 2024.

Pe 15 martie 2024, comunitatea globală marchează a 17-a ediție a Zilei Mondiale a Somnului, sub sloganul „Echitatea somnului pentru sănătate globală”. Acest eveniment anual, organizat în fiecare an în a doua vineri a lunii martie de către Societatea Mondială a Somnului, își propune să sensibilizeze opinia publică asupra importanței somnului pentru sănătatea și bunăstarea generală a individului, subliniind totodată provocările inegalităților sociale în accesul la un somn odihnitor.

Un somn de calitate, o minte sănătoasă

În contextul acestei zile, se remarcă faptul că diferențele în privința calității somnului nu sunt dictate de factori biologici, ci mai degrabă de condițiile sociale, afectând disproporționat persoanele aparținând minorităților stigmatizate, inclusiv pe baza etniei, religiei, orientării sexuale, precum și persoanele cu boli sau dizabilități și cele neurodivergente. Această situație evidențiază nevoia urgentă de intervenție și de îmbunătățire a accesului la resurse și asistență specializată pentru toți cei afectați.

Dr. Michael Grandner, director al Programului de Cercetare a Somnului și Sănătății de la Universitatea din Arizona, accentuează că somnul este un element esențial pentru sănătate, influențat atât de factorii biologici, cât și de mediul social. Astfel, reducerea inegalităților în accesul la somn odihnitor necesită eforturi comune, inclusiv îmbunătățirea condițiilor sociale și economice și combaterea discriminării.

Pentru a promova un somn sănătos și pentru a combate inegalitățile, sunt propuse mai multe direcții de acțiune, precum discutarea problemelor de somn de către medici cu pacienții lor, îmbunătățirea accesului la educație și servicii medicale de calitate, și promovarea echității sociale. De asemenea, se încurajează implicarea politică și a liderilor comunitari în conștientizarea și abordarea problemelor legate de somn.

Importanța vitală a somnului

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București propune un set de 12 reguli pentru îmbunătățirea igienei somnului, care includ stabilirea unui program regulat de somn, evitarea consumului de alcool și alimentelor grele înainte de culcare, exercițiile fizice regulate, și gestionarea factorilor perturbatori din mediu.

Un somn de calitate, conform criteriilor World Sleep Day, trebuie să fie suficient de lung pentru a asigura odihnă și alertă în timpul zilei, continuu, fără întreruperi, și suficient de profund pentru a facilita recuperarea fizică și mentală. Astfel, Ziua Mondială a Somnului nu doar că evidențiază importanța vitală a somnului pentru sănătatea noastră, dar și ne amintește de responsabilitatea colectivă de a asigura condiții echitabile pentru toți oamenii, astfel încât fiecare individ să poată beneficia de odihnă și recuperare adecvată.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: