Redactia.ro
Home » Știri » 165 ani de la Dezrobirea Romilor. Mesajul lui Klaus Iohannis

165 ani de la Dezrobirea Romilor. Mesajul lui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

În anul 1856, pe data de 20 februarie, s-a adoptat Legiuirea pentru emanciparea romilor din Principatul Țării Românești. Astfel, romii și-au căpătat statul de oameni liber. Sâmbătă, se împlinesc 165 de ani de la acel eveniment. Cu această ocazie, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj despre prejudecăți și discriminare.

165 ani de la Dezrobirea Romilor. Mesajul lui Klaus Iohannis

Pe data de 20 februarie, se împlinesc 165 ani de când romii au câștigat statul de oameni liberi. Astfel, șeful statului, Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj în care a vorbit despre prejudecăți, discriminare, incitarea la ură și nu în cele din urmă, pandemie, informează Digi 24.

Președintele a reamintit despre ziua când a fost adoptată Legiuirea pentru emanciparea romilor din Principatul Țării Românești, din anul 1856, 20 februarie, când romii se puteau bucura de statutul de oameni liberi.

”A fost unul dintre acele momente de o relevanță cu totul aparte pentru cursul spre înnoirea și occidentalizarea societății românești la mijlocul secolului al XIX-lea. Precum Unirea Principatelor, petrecută la scurt timp, ori reformele care i-au urmat, dezrobirea romilor a avut un rol major în schimbarea profilului și a valorilor societății de la acea vreme, pregătind țara noastră pentru întâlnirea cu modernitatea sa europeană. Dezrobirea de la 1856 a fost o mare provocare pentru societatea românească în ansamblul ei. Pentru romi, sutele de ani de lipsire de libertate au lăsat cicatrici adânci și greu de vindecat. Legea care îi dezrobea nu a rezolvat decalajul enorm, în plan economic și social, căruia romii îi erau victime, iar în deceniile care au urmat numeroase expresii ale discriminării, urii și rasismului au marcat în mod tragic existența lor”, scrie în mesajul președintelui Klaus Iohannis.

Iohannis: ”Trebuie valorificat mai mult potențialul cetățenilor de etnie romă”

De altel, președintele a subliniat faptul că trebuie valorificat mai mult potențialul persoanelor de etnie romă, prin proiecte și strategii. De asemenea, a punctat evitarea prejudecăților și a discriminării față de romi.

„Depășirea consecințelor acestui trecut reprezintă o mare provocare. Într-o Europă socială, prin strategii și proiecte, o Românie rezilientă trebuie să valorifice mai mult și mai stăruitor identitatea, potențialul, capacitățile și energia cetățenilor ei de etnie romă. Este extrem de important să eliminăm prejudecățile și discriminarea, mult prea frecvent întâlnite în accesul la educație al comunităților de romi. De aceea, îmi doresc ca „România Educată” să fie vârful de lance al efortului nostru întru egalitate, incluziune și toleranță. Ultimul an, dominat de efectele pandemiei de COVID-19, a relevat cât de dificil este ca, în perioade de criză, societatea să rămână imună la discursul încărcat de ură, de generalizări și de culpabilizare în masă. Comunități întregi, cum sunt cele ale romilor, ajung să fie vizate de astfel de atacuri. Aceste comportamente și atitudini sunt inacceptabile într-o societate democratică!”, a precizat Klaus Iohannis.

Totodată, Klaus Iohannis a îndemnat și la ocolirea incitării la ură, manifestărilor rasiste, antisemite și xenofobe, care se pot pedepsi constituțional.

„Descurajarea și sancționarea cu celeritate a discursului incitator la ură, a manifestărilor rasiste, antisemite și xenofobe stau în puterea tuturor cetățenilor, dar sunt însă în responsabilitatea specială a celor care, prin natura activității lor, dau conținut real drepturilor și libertăților cetățenești înscrise în Constituție. Pentru toate acestea, astăzi, la rememorarea importantului moment istoric de acum 165 de ani, vă îndemn să lucrăm împreună pentru valorile solidarității și ale respectului diversității, pentru o societate în care, indiferent de etnie și cultivându-și identitatea, toți cetățenii se regăsesc prin contribuția lor proprie în marile proiecte ale națiunii!”, a mai transmis președintele.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: