Redactia.ro
Home » Știri » 3.000 de lei pentru cine nu-și cumpără o mașină mai veche de 5 ani. Ce primărie dă acești bani

3.000 de lei pentru cine nu-și cumpără o mașină mai veche de 5 ani. Ce primărie dă acești bani

Documente necesare pentru programul Rabla 2021

Primăria Târgu Mureș acordă 3.000 de lei pentru fiecare rablă. Mai exact, către fiecare proprietar care își asumă să nu-și mai cumpere un autoturism mai vechi de 5 ani în următorii 3 ani.

Primăria Târgu Mureș acordă 3.000 de lei pentru cine nu-și cumpără o mașină mai veche de 5 ani

Potrivit unei hotărâri a Consiliului local, târgumureșenii își pot casa autovehiculele mai vechi de 10 ani în schimbul unei bonificații, anunță Agenția de presă Rador.

Potrivit unei postări a primarului Soós Zoltán pe o rețea de socializare „atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice cu domiciliul / sediul în Târgu Mureș, care se înscriu în program sunt eligibili pentru o subvenție de 3.000 de lei dacă își asumă să nu cumpere un autoturism mai vechi de 5 ani în următorii 3 ani”.

Autoritățile speră ca prin acest demers să decongestioneze traficul din oraș cu mai bine de 500 de autovehicule, iar bugetul alocat măsurii se va ridica la 1,5 milioane de lei.

România vrea să scoată 250.000 de mașini vechi de pe străzi prin Rabla 2022

Inițiativa pregătită de Agenția Fondului de Mediu (AFM) ar ajuta România să își atingă ținta asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), de 250.000 de mașini mai vechi de 15 ani casate până în 2026.

Programele deja consacrate, Rabla Clasic și Rabla Plus (destinat achiziției de mașini electrice sau hibrid plug-in) înlocuiesc anual zeci de mii de autovehicule uzate, a căror vechime nu depășește însă întotdeauna acest prag de vechime, spun reprezentanții Agenției.

Noul proiect se va desfășura în parteneriat cu primăriile din țară, care vor trebui să contribuie cu jumătate din sume. Planurile AFM sunt ca proprietarii de mașini cu cel puțin 15 ani vechime să încaseze o sumă de 3.000 de lei, din care o parte va fi suportată de agenție:

„Persoana respectivă se duce la Remat, casează mașina, merge apoi la Primărie, care îi plătește banii. Lunar sau trimestrial Primăria trimite o cerere de decont către noi și le vor fi plătite sumele pentru mașinile casate”, a explicat pentru Europa Liberă președintele AFM, Lóránd Fülöp.

„Nu toate mașinile din ‘Rabla’ au 15 ani vechime”

El a explicat că deși programele Rabla Clasic și Rabla Plus au un real succes, noul proiect este necesar pentru îndeplinirea „promisiunii asumate prin PNRR, de a scoate din circulație 250.000 de mașini mai vechi de 15 ani, de la Euro 3 în jos”, a precizat Lóránd Fülöp.

Eco-vouchere în Capitală

Un proiect ce prevedea acordarea a 10.000 de eco-vouchere în valoare de 9.000 de lei a fost lansat și de fostul primar al capitalei Gabriela Firea în 2019-2020.

Programul s-a adresat celor care au renunțat la mașinile vechi cu motorizare non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 a fost.

Spre deosebire de programul din Sfântul Gheorghe, beneficiarii erau condiționați de achiziția unei mașini Euro 6 non-diesel, trotinete și biciclete electrice sau electrocasnice de clasă energetică superioară.

În 2019, era anunțată acceptarea a 4.193 de beneficiari. În 2020, noul primar, Nicușor Dan, adopta soluția ridicării mașinilor abandonate, pentru a obține noi locuri de parcare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: