Mucenicii sunt gătiți de gospodine o singură dată pe an și anume pe data de 9 martie, când Biserica Ortodoxă sărbătorește prăznuirea celor 40 de sfinți mucenici.
Indiferent de modul lor de preparare, sau de regiunea din care provin, mucenicii sunt o adevărată delicatesă, care îi determină pe unii să aștepte un an întreg pentru ai mânca. Iată care sunt cele mai bune rețete de mucenici!
Mucenici muntenești
Ingrediente pentru aluat:
500 g făină
200 ml apă
1/2 linguriță sare
Ingredinte pentru gătire:
2-3 litri apă
zahăr după gust
Pentru servit:
300 g nucă măcinată
esenţă de rom
coaja rasă a unei portocale
coaja rasă a unei lămâi
esenţă de vanilie
1 plic zahăr vanilat
Scorţişoară
Mod de preparare mucenici muntenești
Începem prin a amesteca făina, apa și sarea pe care le frământăm pentru a obține un aluat.După aceea, întindem aluatul într-o foaie care nu trebuie să aibă o grosime mai mare de o jumătate de centimetru. Rulăm fiecare bucată de aluat în fire subțiri și apoi le împletim în formă de cifra opt. Lăsăm mucenicii să se usuce timp de o oră.
Punem pe foc o oală, în care adăugăm doi sau trei litri de apă, alături de zahăr și de sare. Când apa a dat în clocot, dăm focul mai mic și începem să punem mucenicii. Punem și coaja rasă de citrice, esențele și zahărul vanilat. Mucenicii trebuie fierți cam 25 de minute. Când îi scoatem de acolo îi presărăm cu nucă și scorțișoară.
Mucenici cu frișcă. Rețetă deosebită
1 kg făină
150 g zahăr
50 g drojdie proaspătă
1 linguriță sare
300 ml frișcă vegetală
250 ml suc apa minerală
coajă rasă de la 1 lămâie
1 fiolă esență vanilie
150 ml ulei
Sirop mucenici:
300 g zahăr
800 ml apă
coajă ras de la 1 lămâie
1 fiolă esență rom
Cum se prepară
Începem această rețetă de mucenici prin a pune făina într-un vas,alături de 50 ml de frișcă ce trebuie să fie călduță.Mai adăugăm și o linguriță de sare,o linguriță de zahăr și 50 g de drojdie proaspătă adăugăm frișca în care am dizolvat drojdia în făină iar apoi punem restul de zahăr,coaja rasă de la o lămâie,esența de vanilie și 250 ml de apă minerală.
Adăugăm 150 ml de ulei și apoi continuam să frământăm. Acoperim aluatul cu un prosop și așteptăm până acesta își dublează volumul. Pentru sirop, punem pe foc o cratiță în care adăugăm 300 g de zahăr, cu coaja de lămâie și 800 ml de apă. Când zahărul s-a topit, oprim focul și punem esența de rom. Revenim la aluat și începem să facem niște fire subțiri ca de covrigi pe care le vom transforma în cifra opt. Dăm mucenicii la cuptorul preîncălzit până se rumenesc. Este nevoie de cam 15 sau 20 de minute. La final, adăugăm nucă presărată.