Redactia.ro
Home » Știri » EXCLUSIV. De ce sunt urșii bruni protejați prin lege. Explicația specialiștilor

EXCLUSIV. De ce sunt urșii bruni protejați prin lege. Explicația specialiștilor

GALERIE FOTO (2)

Împușcarea ursului Arthur de către prințul austriac, Emanuel von und zu Liechtenstein, a stârnit mari controverse în România. Asta pentru că ursul făcea parte din categoria celor bruni, protejați prin lege la nivel european și național, dar și pentru că ar fi fost cel mai mare urs din România, și inclusiv printre cei mai mari din Europa. Așadar, ursul brun a devenit un subiect intens dezbătut în aceste zile. Redacția.ro a luat legătura cu specialiști în domeniul faunei pentru a afla care este scopul protejării acestui animal și cum poate fi el exterminat în condiții legale.

De ce sunt urșii bruni protejați prin lege. Explicația specialiștilor

Ursul Arthur, ucis de prințul austriac, făcea parte din categoria celor bruni. Această specie a devenit tot mai rară în ultimii ani, la nivel european și național și este pe cale de dispariție, ne-au declarat în exclusivitate, Livia Cimpoeru, specialist comunicare senior al WWF România, și Mugurel Constantin Drăgănescu, președintele executiv al Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România. Tot de la ei am aflat și cum poate fi identificat un urs care creează probleme oamenilor.

Pentru ca populația de urs brun să își revină, Comisia Europeană a luat decizia de protejare a ei. Livia Cimpoeru spune că această măsură a dat roade în anumite zone, deoarece urșii bruni au revenit. Însă, depinde de cum acceptă și populația această reîntoarcere.

”Ursii bruni sunt pe cale de dispariție în anumite zone din Europa. De-a lungul anilor, prin vânare excesiva, practic ursul nici nu mai exista. Cum este Germania, Elveția, Italia. Drept urmare la nivel european s-a luat aceasta decizie de protecție sporita.Comisia Europeană a stabilit că aceasta specie trebuie protejata, astfel încât populația de urs sa își revină. Ceea ce se si întâmpla. În unele tari ursul brun revine. Problema este ca aceasta specie sa fie și acceptata de populația locala”, ne-a explicat Livia Cimpoeru, specialist comunicare senior al WWF România.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi text care spune „sustin ROMÂNIA SĂLBATICĂ”

Foto: Livia Cimpoeru, specialist comunicare senior al WWF România

Cum poate fi eliminat un exemplar de urs brun

Astfel, conform celor menționate anterior, vânarea urșilor bruni este ilegală. Ea poate fi și legală, dar în baza a trei aspecte, explicate tot de Livia Cimpoeru:

”Este specie strict protejata, atât prin legile europene, cât și prin Directiva Habitate a UE, cât și in Romania prin Oug 57/2009. Toate carnivorele mari sunt strict protejate în Romania, asta înseamnă și lupul și rasul.  In spiritul Directivei Habitate, eliminarea unui exemplar de urs nu poate fi făcută decât în baza a trei argumente: anume ca acel animal ( poate sa fie și lup) sa fi provocat daune sau sa reprezinte un risc pentru populație. Doi la mana, sa fie căutate alternative de către o Comisie a Ministerului Mediului înainte ca exemplarul respectiv sa fie eliminat. Spre exemplu relocarea sau mai sunt situații în care ursii sunt duși la sanctuarul din Zărnești. În al treilea rand, intervenția aceasta asupra speciei sa fie făcută astfel încât nu afecteze populația in arealul respectiv”, ne-a mai spus reprezentantul WWF România.

Președinte AGVPS Romania: ”Vânătoarea de trofeu nu există”

Mugurel Constantin Drăgănescu, președinte executiv al AGVPS România, ne-a explicat faptul că în anumite țări din Europa ursul brun a fost vânat în totalitate deoarece s-a pus mai presus viața omului și gospodăria acestuia.

”Cu siguranță în Europa nu mai există, în țările civilizate nu. Pentru că au pus mai presus viața omului, gospodăria oamenilor, creșterea animalelor”, ne-a spus și Mugurel Constantin Drăgănescu, președintele executiv al Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană

Foto: Mugurel Constantin Drăgănescu, președinte executiv al AGVPS România

Imediat ce s-a aflat de uciderea ursului Arthur, în online s-a inițiat o petiție prin care să se interzică ”vânătoarea de trofee”. Asta pentru că prințul austriac ar fi avut ca scop vânarea ursului Arthur pentru a obține 593 din cele 600 posibile, pentru a obține trofeu de vânătoare. Mugurel Constantin Drăgănescu ne-a mai precizat că nu există ”vânătoarea de trofeu” despre care se tot vorbește în ultimele zile și nici un punctaj stabilit pentru fiecare ”animal trofeu” în parte.

”Vânătoarea de trofee este un termen pe care nu l-am auzit decât vehiculat în presă, de către reprezentanți ai unor ONG-uri, care nu au nicio legătură practică cu gospodăria faunei sălbatice. Nu cunosc vreo lege care să definească ”vânătoarea de trofeu”. Vă spun cu toate responsabilitatea că nu există undeva definită undeva ”vânătoarea de trofeu”.Prin ordinul de ministru 353/2008, reglementarea autorizației de vânătoare și de practicare a vânătorii, există într-adevăr definite specii exemplare de faună sălbatică: de trofeu, de selecție și de viitor”, ne-a mai detaliat Mugurel Constantin Drăgănescu.

Cum sunt identificați urșii problemă și care trebuie împușcați prin derogare eliberată de Ministerul Mediului

Un urs problemă poate fi identificat cu ajutorul gestionarilor fondurilor cinegetice. Aceștia monitorirează ursul și mai apoi îl relocă sau îl împușcă. Însă, Livia Cimpoeru ne mai spune că nu există, momentan, o autoritate care să verifice dacă ursul a fost exterminat în scopul salvării oamenilor sau în scopul vânătorii de trofeu.

”Crescătorii de animale se plâng autorităților, către Primărie sau către gestionarii fondurilor cinegetice să le spună că au această problemă. Ulterior, ori Primăria solicită gestionarului fondului cinegetic să monitorizeze acel urs și, mai departe aceștia transmit către Ministerul Mediului solicitare pentru eliminare sau relocarea ursului respectiv. Din păcate nu există o autoritate care să verifice acești gestionari dacă ursul semnalat de localnici este și cel care a fost ulterior împușcat. Nu există suficiente date de identificare a ursului problemă, astfel încât să fie eliminate aceste suspiciuni, că derogările sunt folosite ca pretext pentru vânătoarea la trofeu”, ne-a mai declarat Livia Cimpoeru.

După ce ursul Arthur a fost ucis, a fost schimbată legislaţia privind extragerea prin împuşcare a urşilor care reprezintă un pericol pentru comunităţi. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, marți ,că împuşcarea se va face numai de către personalul tehnic al asociaţiei care solicită extragerea.

Agent Green: Cel mai mare urs din România, Arthur, a fost ucis de un prinț din Austria. „Avem de-a face cu o partidă de braconaj”

Foto: Ursul Arthur

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: