Redactia.ro
Home » Știri » Decizia lui Boris Johnson de suspendare a Parlamentului de la Londra este ilegală

Decizia lui Boris Johnson de suspendare a Parlamentului de la Londra este ilegală

Suspendarea Parlamentului de către Boris Johnson este „ilegală”, stabileşte Curtea Supremă a Marii Britanii, potrivit BBC.

Lady Hale, preşedintele Curţii Supreme a Regatului Unit, a declarat că instanţa a decis în unanimitate că suspendarea Parlamentului a fost o acţiune „nelegală, nulă şi fără niciun efect”.

Hotărârea reprezintă o înfrângere pentru prim-ministrul britanic Boris Johnson și oferă mai multe șanse parlamentarilor de a obiecta față de planurile lui privind Brexit-ul.

Motivarea deciziei

Aşadar, potrivit judecătorilor, din punct de vedere legal, Parlamentul nu a fost suspendat, iar preşedinţii Camerei Comunelor şi Camerei Lorzilor vor decide ce se va întâmpla mai departe.

Hale a mai afirmat că suspendarea a avut un impact „extrem” asupra Parlamentului şi democraţiei britanice.

„Această suspendare prelungită a democrației parlamentare a avut loc în circumstanțe destul de excepționale: schimbarea fundamentală care urma să se producă în Constituția Regatului Unit pe 31 octombrie”, se afirmă în motivarea deciziei. „Nicio justificare pentru o acțiune cu un efect atât de extrem nu a fost prezentată instanței”, afirmă judecătorii.

Parlamentul de la Londra, suspendat până pe 14 octombrie

Parlamentul de la Londra a fost suspendat la jumătatea lunii septembrie, pâna pe 14 octombrie, ca urmare a deciziei de a respinge propunerea lui Johnson de convocare a alegerilor legislative anticipate, în contextul dezacordului privind producerea unui Brexit fără acord.

Mai mult de 75 de parlamentari au contestat în justiție dreptul lui Boris Johnson de a suspenda sau proroga Parlamentul, argumentând că acest lucru este ilegal și neconstituțional, pentru că intenția lui este să forțeze un Brexit fără acord la 31 octombrie, limitând posibilitățile oponenților de a obiecta.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: