Câțiva cercetători buzoieni au dat lovitura! Aceaștia au descoperit că și fructele exotice se adaptează foarte bine la pământul și clima din Buzău. Iată toate detaliile!
Ce au ajuns să cultive buzoienii în grădinile lor
Cercetătorii de la Stațiunea Pomicolă Istrița, au obținut primele fructe de rodie, anul acesta, iar anul trecut au obținut kiwiul. Acest lucru este posibil din cauza schimbărilor climatice din ultima perioadă.
Rezultat uimitor al cercetătorilor buzoieni
Solul și clima din Dealul Istriței s-au dovedit a fi propice acestor fructe exotice. Mai exact, cercetările au inclus kiwi, rodie, curmalul chinezesc și banana nordului.
Anul trecut, a fost prima dată când cercetătorii buzoieni au putut gusta primele fructe de kiwi crescute, iar pentru anul acesta sunt vizate rodiile.
„În ultimii ani am tot observat această specie, în special colegii noștri de la Facultatea de Horticultură din București, acolo unde specia respectivă fructifică de câțiva ani și s-a adaptat foarte bine, dar într-adevăr a fost mereu ocrotită și plantată într-o zonă ceva mai adăpostită și am zis totuși să încercăm și la Istrița ținând cont de schimbările climatice din ultimii ani. Surprinzător s-a prins, s-a dezvoltat destul de bine”, a spus Rareș Pândaru, șeful fermei Istrița, potrivit sansanews.ro.
Cercetătorii sunt extrem de optimiști și au speranțe mari în ceea ce privește rodia. Aceștia susțin că ar putea fi cultivată și în alte zone din țară:
„E un nou început pentru această specie în zona noastră. Inițial nu-i dădeam foarte multe șanse, ne-a surprins și pe noi, dar schimbările climatice își fac simțită prezența. Încă din al doilea an de la plantare rodiile au fructificat aici la Istrița, chiar suntem uimiți și acesta este un semn bun pentru această specie, clar are viitor în țara noastră și o putem cultiva. Într-adevăr trebuie să ținem cont să fie o zonă ferită de geruri, de vânturi puternice, să fie totuși undeva la adăpost, într-o zonă de sud, de S-E a țării noastre. Undeva într-o zonă de deal sau o zonă muntoasă clar nu va reuși, însă aici la Istrița s-a adaptat destul de bine până la momentul acesta”, a spus Rareș Pândaru, conform aceleași surse.
Cercetătorii buzoieni își doresc clienți mulțumiți:
„ Urmărim să vedem exact ce soiuri se pretează și în ce condiții pentru că vrem ca atunci când intrăm cu o nouă specie pe piață să știm și să dăm toate detaliile clienților și să fie cât mai mulțumiți, să încercăm să o adoptăm pentru toate situațiile și condițiile din țara noastră, atât cât permite pentru că totuși este o specie mediteraneeană”, a explicat șeful fermei Istrița, potrivit sursei citate.