Redactia.ro
Home » Știri » Se dau bani de la UE. Cine îi primește?

Se dau bani de la UE. Cine îi primește?

se dau bani de la ue

Veste bună la început de an! Se dau bani de la UE pentru acești români. Viceprim-ministrul Raluca Turcan și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, au făcut anunțul astăzi.

Se dau bani de la UE. Cine îi primește?

Miercuri, oficialii au anunțat că s-au alocat sume de la UE pentru a-i ajuta pe cei de pe Valea Jiului. Viceprim-ministrul Raluca Turcan și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, au anunțat demararea unor proiecte finanțate de Uniunea Europeană pentru măsuri de recalificare profesională și de reintegrare în piața muncii a șomerilor din zona Valea Jiului.

„Astăzi prezentăm public un nou apel pentru folosirea a două milioane de euro, fonduri de la UE, pentru ocuparea şomerilor şi persoanelor inactive din Valea Jiului. Acest program poate conduce la sprijin concret pentru aproape toţi şomerii din Valea Jiului, în momentul de faţă aproape 1.560 de persoane. Aşadar, astăzi, Guvernul Orban anunţă două milioane de euro, bani europeni folosiţi pentru sprijin concret pentru persoanele inactive şi şomere din Valea Jiului. Beneficiare sunt minimum 2.000 de persoane vulnerabile din această zonă. De asemenea, o dată cu acest apel anunţăm sprijin concret pentru aproximativ 100% dintre şomerii din Valea Jiului. Zonele vizate sunt Petroşani, Vulcan, Petrila, Aninoasa, Lupeni şi Uricani”, a precizat Turcan.

În ce condiții se vor desfășura aceste proiecte

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a menționat că programul de finanțare se va desfășura conform a trei tipuri de măsuri, prima fiind organizarea de cursuri de calificare profesională.

„Pentru zona Valea Jiului lansăm începând de astăzi apelul de proiecte, care are un specific aparte. Sunt trei tipuri de măsuri pe care le-am gândit în cadrul acestui apel de proiecte. O primă măsură este cea a cursurilor de recalificare. Ne gândim mai mult spre zona această de reintegrare reală în câmpul muncii a celor care sunt afectaţi de pe urma măsurilor de închidere a minelor. Aceste cursuri de recalificare profesională au acest specific şi datorită faptului că cei care ar urma să aplice pentru a câştiga finanţarea au obligaţia ca minimum 30% dintre cursanţi să fie reintegraţi în câmpul muncii, adică să fie angajaţi în muncă”, a spus Marcel Boloş.

Ministrul Fondurilor Europene a afirmat că a doua măsură a pachetului de finanţare are în vedere dotarea absolvenţilor de cursuri profesionale cu truse de lucru pentru fiecare specializare.

„A doua măsură în acest pachet al apelului de proiecte este cea legată de prima de integrare în muncă. Este vorba de acel sprijin material pe care îl oferim la integrarea în muncă a celor care sunt absolvenţi a acestor cursuri de calificare profesională. Dau un exemplu: dacă se angajează în construcţii ar urma să beneficieze de acest pachet promoţional de integrare în muncă, care ar cuprinde pe de o parte echipamente de protecţie a muncii şi trusa de scule necesară pentru a-şi desfăşura activitatea. Dacă ar absolvi un curs de croitorie, la integrarea în muncă i se dă de asemenea trusa de scule cu care să îşi desfăşoare activitatea în câmpul muncii”, a menţionat Marcel Boloş.

Marcel Boloș: „Subvenţia se acordă angajatorului”

Cea de-a treia măsură are în vedere subvenţionarea costului cu forţa de muncă pentru angajatorii care oferă locuri de muncă absolvenţilor acestor cursuri, potrivit ministrului Fondurilor Europene.

„A treia măsură este subvenţionarea costului cu forţa de muncă pentru angajator, pentru o perioadă de un an de zile, cu suma de 2.250 de lei pe lună. Asta ar însemna că cei care sunt angajaţi în câmpul muncii primesc această subvenţie în baza Legii 76 din 2002 pe perioada acestui an de zile pentru a sprijini, pe de altă parte, şi angajatorii care se integrează în acest demers pentru a sprijini populaţia afectată din zona Valea Jiului. (…) Angajatorul este cel care preia absolvenţii de cursuri şi îi angajează în câmpul muncii, subvenţia se acordă angajatorului, 2.250 de lei pentru fiecare angajat preluat ca absolvent de cursuri şi angajat în câmpul muncii pe perioada unui an de zile.”, a subliniat Marcel Boloş.

Citește mai mult aici.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: