Redactia.ro
Home » Stil de viață » Atenție, se schimbă ora! La ce trebuie să fii foarte atent în noaptea de sâmbătă spre duminică

Atenție, se schimbă ora! La ce trebuie să fii foarte atent în noaptea de sâmbătă spre duminică

GALERIE FOTO (2) se schimbă ora

Sâmbătă se schimbă ora! România trece astfel la ora de vară, când ceasurile se dau cu oră înainte. Anul acesta, în noaptea de 28 spre 29 martie, ora 03.00 va deveni ora 04:00. Prin urmare, ziua de duminică – 29 martie 2020 – va avea 23 de ore, în loc de 24. Mulți oameni consideră că în noaptea respectivă dorm mai puțin.

Se schimbă ora. Cum a apărut ora de vară

Conceptul numit ora de vară a fost prima dată adus în discuție în anul 1895, în Noua Zeelenadă. Cel care a venit cu această idee a fost entomologul George Vernon Hudson. Sistemul are ca scop folosirea luminii Soarelui pe o perioadă cât mai lungă din zi. În acest mod, activitățile se desfășoară cât mai mult posibil pe lumină naturală, iar acest lucru este benefic din cel puțin două puncte de vedere.

România a aderat la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Între anii 1943-1979 practica schimbării orei a fost suspendată. În anul 1997 România a intrat în rândul celorlalte țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil și în prezent. La începutul lunii martie, în 2018, mai mulţi parlamentari români au dorit renunţarea la ora de vară.

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Ar urma ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană.

Se schimbă ora. Cum ne afectează trecerea la ora de vară

Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de circa o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să te trezească cu o oră mai devreme decât s-a obișnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai seriose.

Chiar și performanța la locul de muncă scade pe termen scurt, spun specialiștii. În plus, riscul de infarct creşte cu 10%, mai ales în prima săptămână de după schimbarea orei, după cum atrag atenţia specialiştii britanici într-un studiu publicat în revista „New England Journal of Medicine“, citat de Agerpres.

Schimbarea orei poate aduce stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie, care accentuează riscul de suicid

Aceştia recomandă o odihnă corespunzătoare cel puţin în primele zile după schimbarea orei şi ajustarea dozelor de medicamente în cazul bolnavilor cardiaci. Totodată, trecerea la ora de vară amplifică şi numărul cazurilor de suicid în rândul bărbaţilor, potrivit medicilor australieni, care spun că această tendinţă se manifestă timp de peste o lună de zile. De asemenea, schimbarea orei poate aduce stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie, care accentuează riscul de suicid.

„Cei mai mult dintre noi ăși vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obișnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, profesor asistent la Universitatea Yale. „Totuși, pentru anumite grupuri de oameni cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că ei dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune specialistul.

Studiile au demonstrat că pe perioada de vară sunt mai puțin infracțiuni și accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puțină energie electrică. De asemenea, țările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiți.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: