Redactia.ro
Home » Știri » Ce este bine să dai de pomană de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Tradiții și superstiții

Ce este bine să dai de pomană de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Tradiții și superstiții

pomana Petru și Pavel

Biserica Ortodoxă îi cinstește pe 29 iunie pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. În această zi, numită în popor Moșii de Sânpetru, există mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții.

Tradiții și superstiții din popor despre sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel

În popor, bătrânii spun că această zi este cea care marchează începutul verii agrare, dar și timpul pentru seceriș.

De asemenea, în popor există credința că cei doi Sfinți stau în Lună, unul de-a dreapta ei, și celălat de-a stânga acesteia.

Despre Sfântul Petru se spune că este cel care guvernează ploaia și căldura, dar și grindina. Bătrânii din popor spune că acesta știe deja cu trei zile înainte când trebuie să lovească cu grindină. Astfel, el fierbe piatra neîncetat timp de trei zile, pentru a o mărunți cât mai mult, ca gospodăriile și recoltele să nu fie afectate atât de grav.

Tot despre Sfântul Petru se spune că este cel care a primit de la Dumnezeu cheiele de la împărăția cerului, iar el are grijă de toate animalele păduri.

Atunci când el plsnește din bici și se aud tunete, sunt create scântei, care vin pe pământ sub forma licuricilor. Aceștia îi ajută pe oamenii care s-au pierdut în pădure să ajungă cu bine acasă.

Ce trebuie să dai de pomană de Sfinții Petru și Pavel

În ziua în care creștinii îi sărbătoresc pe sfinții Petru și Pavel, oamenii respectă tradiția de a oferi lucruri de pomană. De altfel, această sărbătoare mai este numită și Moșii de Sânpetru. Despre acești moși se spunea că erau nouă bătrâni care mergeau peste tot și circulau în toate colțurile țării.

Pe 29 iunie, de Sfinții Petru și Pavel oamenii împart oale pline cu apă, pentru care cei care au trecut în neființă să aibă ce să bea în lumea celor drepți, unde ei se află.

Femeile dau de pomane, de asemenea, vase cu lapte și vin, care trebuie împodobite cu flori și cireșe. La biserică se duc și colaci, mere, zarzăre și faguri de miere.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: