Redactia.ro
Home » Știri » A fost cutremur în România. Unde s-a resimtit seismul

A fost cutremur în România. Unde s-a resimtit seismul

Duminică, la ora 15:23, un cutremur de intensitate redusă, cu magnitudinea de 3.4 grade pe scara Richter, a avut loc în zona seismică Vrancea, conform informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a produs la o adâncime de 140 de kilometri, fiind resimțit în apropierea mai multor orașe din regiune. Cele mai apropiate localități față de epicentru au fost Focșani, aflat la 46 de kilometri vest, Buzău, la 61 de kilometri nord, și Sfântu Gheorghe, la 66 de kilometri est. De asemenea, Brașovul și Ploieștiul au fost relativ aproape de zona seismică, situându-se la 76, respectiv 92 de kilometri distanță de epicentru.

Deși cutremurul a fost unul slab, fiind clasificat ca de mică intensitate, acesta a fost suficient pentru a atrage atenția, având în vedere că zona seismică Vrancea este cunoscută pentru activitatea sa tectonică frecventă.

Seismele din zona Vrancea – o realitate constantă

Zona Vrancea este recunoscută ca fiind una dintre cele mai active din punct de vedere seismic din Europa, cutremurele produse aici având potențial de a afecta întreaga regiune. Deși seismul din această după-amiază a avut o magnitudine relativ mică, astfel de fenomene sunt comune și, de cele mai multe ori, nu produc pagube. Totuși, ele reprezintă o amintire constantă a pericolului potențial pe care zona Vrancea îl poate genera.

Cel mai puternic cutremur din 2023 s-a produs pe 16 septembrie, având o magnitudine de 5.4 grade pe scara Richter. Cutremurele de o asemenea intensitate pot fi resimțite pe arii extinse și pot provoca pagube minore sau moderate, în funcție de adâncimea și proximitatea epicentrului față de localități.

Măsuri de precauție

Chiar dacă acest cutremur nu a cauzat pagube sau victime, autoritățile recomandă cetățenilor din zonele cu risc seismic ridicat să fie întotdeauna pregătiți. Este esențial să se cunoască măsurile de siguranță care trebuie luate în cazul producerii unui seism de intensitate mai mare. Experții sugerează să se evite panica, să se adăpostească sub mobilier solid și să nu se folosească lifturile imediat după un cutremur.

Seismele, deși deseori minore, reprezintă o realitate inevitabilă în România, iar populația trebuie să fie informată și pregătită.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: