Redactia.ro
Home » Știri » A murit ultimul „păzitor” al Coloanei lui Brâncuși. A fost una dintre cele mai valoroase scriitoare

A murit ultimul „păzitor” al Coloanei lui Brâncuși. A fost una dintre cele mai valoroase scriitoare

coloana

O distinsă doamnă care deține o comoară. Așa au descris-o jurnaliștii pe Sorana Georgescu-Gorjan, fiica inginerului care a contribuit la ridicarea tehnică a Coloanei Infinitului de la Târgu Jiu.

Ștefan Georgescu-Gorjan era colaboratorul sculptorului Constantin Brâncuși și unul dintre „păzitorii” Coloanei lui Brâncuși, alături de tatăl și fiica sa.

Sorana Georgescu-Gorjan a murit la vârsta de 85 de ani

Artiștii plastici, din Filiala Târgu Jiu a UAP din România, anuntă cu profund regret trecerea la cele veșnice a Soranei Georgescu-Gorjan. Fiica Inginerului Ștefan Georgescu-Gorjan avea 85 de ani. Era considerată „doamna brâncușiologiei”, o truditoare de-o viață la descifrarea operei sculptorului Constantin Brâncuși.

Viața Soranei Georgescu Gorjan este împletită cu amintirile despre Brâncuși. A absolvit Facultatea de Litere, a lucrat mai întâi ca traducătoare la Institutul de Oncologie de la Fundeni, apoi la redacția de limbi străine a Academiei Române, până la ieșirea la pensie.

Drumurile lui Brâncuși au traversat familia Georgescu Gorjan și această atingere a lăsat Soranei o moștenire față de care s-a simțit toată viața responsabilă: documentele inginerești de la tatăl său, proiectele de construire a coloanei fără sfârșit, corespondența, fotografiile din timpul construirii coloanei, memoriile scrise de tatăl său în care povestea de colaborarea cu Brâncuși, toate acestea constituie moștenirea care au motivat-o pe Sorana Georgescu Gorjan să le facă cunoscute.

„Bunicul meu, Ion Georgescu Gorjan a fost prieten bun cu Brâncuși, pe vremea când era băiat la prăvălie la care bunicul lucra. Apoi tatăl meu, Ștefan Georgescu Gorjan, a lucrat cu Brâncuși la ridicarea coloanei fără sfârșit. El este cel care i-a oferit soluția inginerească pentru construirea ei”, spunea aceasta în cadrul unui interviu, din urmă cu 5 ani.

Sorana Georgescu-Gorjan s-a dedicat brâncușiologiei

Scrierile, bazate pe documente de corespondență între Brâncuși și Inginerul Gorjan, au condus la clarificări fundamentale asupra detaliilor tehnice realizate în construcția „Coloanei fără Sârșit” de la Târgu Jiu.

„Recunoscută pentru munca sa de cercetător în folosul culturii române și a operei brâncușiene, militantă neobosită pentru promovarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor în lume și includerea acestuia în Patrimoniul UNESCO, a fost desemnată membru în Consiliul Științific al Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”.

În cursul anilor a avut importante realizări prin publicații științifice, susținând în colocvii și conferințe naționale și internaționale de specialitate, studii și cercetări asupra operei brâncușiene de la Târgu Jiu. Gorjul și cultura română pierd un om valoros, care și- a dedicat viața pentru cunoașterea înfăptuirii visului cel mai de preț al lui Constantin Brâncuși: realizare „Coloanei fără Sfârșit” la Târgu Jiu.

Pentru toată această muncă neobosită, noi, moștenitorii operei lui Brâncuși la Târgu Jiu, vă suntem recunoscători! Dumnezeu să vă odihnească în pace și Lumină, Doamna Sorana Georgescu –Gorjan !”, conform Consiliului Director al Filialei Târgu Jiu a UAP din România.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: