Redactia.ro
Home » Știri » A murit un erou al României. Bărbatul a mers pe jos 2000 de kilometri ca să scape de ruși

A murit un erou al României. Bărbatul a mers pe jos 2000 de kilometri ca să scape de ruși

lumanare

Un alt erou al timpurilor de război a părăsit această lume la vârsta venerabilă de 96 de ani, informează Ministerul Apărării Naționale. Generalul-maior (rtr) Gheorghe Răucea, un veteran de război de neuitat, s-a alăturat camarazilor săi de luptă din Al Doilea Război Mondial, lăsând în urmă un moștenire prețioasă de memorii de pe front, pagini vii de istorie, transmise cu respect de către Ministerul Apărării Naționale.

Înfățișându-se orfan la vârsta de 9 ani, Gheorghe Răucea a fost îndrumat de către un ofițer să-și dedice viața armatei la vârsta de 14 ani. În numai doi ani, la doar 16 ani, se găsea deja pe câmpul de luptă, servind ca soldat furier în cadrul Regimentului 30 Dorobanți din Câmpulung Muscel.

A lupta contra germanilor

A luat parte la bătăliile din Transilvania împotriva armatei germane și a continuat să lupte alături de camarazi până în Cehoslovacia.

Într-un interviu acordat cu mulți ani în urmă, generalul Răucea a mărturisit că nu a putut niciodată să împace deciziile din 23 august 1944. Ziua de 9 mai 1945, care a marcat încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, l-a găsit în orașul Nové Město na Moravě din Cehia de astăzi.

Pe lângă traumele trăite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, o experiență de neuitat care a inclus o întoarcere pe jos, traversând 2.400 de kilometri din Cehoslovacia, deoarece rușii ocupaseră toate trenurile pentru a transporta bunuri din România, generalul Răucea a fost mereu în căutare de răspunsuri și a participat activ la evaluarea pierderilor umane și materiale ale războiului, transmite Ministerul Apărării Naționale.

După terminarea războiului, Gheorghe Răucea a continuat să își dedice viața armatei. Născut în Câmpulung, s-a considerat, începând din 1962, un „prahovean tolerat” după ce și-a mutat serviciul și familia în această zonă. În 1978, s-a retras din armată cu gradul de ofițer.

Anunțul Armatei despre decesul lui Răucea

„Generalul-maior(rtr) Gheorghe Răucea, veteran de război, a plecat în lumea celor drepți, să se alăture foștilor combatanți din cel de-Al Doilea Război Mondial!
Generalul Răucea s-a stins din viață pe data de 1 martie, la vârsta de 96 de ani, lăsându-ne moștenire memoriile de pe front, pagini vii de istorie.
Rămas orfan de la 9 ani, la vârsta de 14 ani a ascultat sfatul unui ofițer de a se alătura armatei. Doi ani mai târziu, tânărul Gheorghe pleca pe front.
Pe lângă ceea ce a trăit efectiv în război, o experienţă traumatizantă care a culminat cu întoarcerea pe jos, din Cehoslovacia – 2.400 de kilometri -, pentru că ruşii foloseau toate trenurile pentru a căra din România tot ce se putea, ororile din timpul şi de după cea de-a doua conflagaţie mondială l-au determinat să caute tot timpul răspunsuri şi să participe efectiv la “contabilizarea” pagubelor umane şi materiale ale războiului”, a fost comunicatul dat de Ministerul Apărării Naționale.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini