Redactia.ro
Home » Homepage » A sosit Ziua Brexitului. Ce urmează acum?

A sosit Ziua Brexitului. Ce urmează acum?

ziua brexitului

Vineri, 31 ianuarie, este ziua în care Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană sau Ziua Brexitului. La ora 23:00, ora Londrei, britanicii vor spune „adio” Uniunii Europene. Evenimentul va fi marcat cu petreceri de stradă, jocuri de lumini și promoții la bere în pub-uri.

Cu toate acestea, mai mulți oameni cu steagul Regatului Unit și cel al Uniunii Europene s-au adunat în fața Parlamentului de la Londra ca să își arate tristețea provocată de ieșirea Marii Britanii din comunitate. Mulți dintre ei au fost printre cei mai înfocați contestatari ai Brexitului.

În Bruxelles a fost organizat un spectacol de lumini și muzică. Pe clădirile din centrul orașului au fost proiectate culorile steagului britanic și ale drapelului belgian. Printre cei prezenți s-au aflat mulți britanici triști.

Ce urmează după Brexit?

Vineri este finalul unui proces extrem de tensionat care a durat aproape patru ani. Imediat va începe o perioadă de tranziție de 11 luni, timp în care Londra va urma regulile blocului comunitar şi va contribui la bugetul Uniunii.

În perioada 1 februarie – 31 decembrie 2020 Marea Britanie intră în ceea ce cotidianul Financial Times numește „zona crepusculară” – în care actualele reguli rămân în vigoare, scrie RFI.

Libertatea de mișcare a mărfurilor, capitalului, serviciilor și persoanelor continuă neschimbate pe această perioadă. Cetățenii UE din Marea Britanie au dreptul să beneficieze de statut de rezident în UK făcând solicitare în temeiul Schemei de Stabilire.

Brexitul se va produce vineri. Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie de la 1 februarie

Cetățenii UE care sosesc în Marea Britanie în perioada 1 februarie – 31 decembrie 2020 vor beneficia de aceleași drepturi ca și cei sosiți înainte de această perioadă.

Data limită de înregistrare conform Schemei de Stabilire este 30 iunie 2021. Cetățenii britanici din țările UE au drept de rezidență garantat, dar numai în țara în care se află și nu beneficiază de libertate de mișcare după 31 decembrie 2020.  În perioada de tranziție documentele de călătorie rămân aceleași: carte de identitate sau pașaport.

În ceea ce privește politica imigrației în UK după 1 ianuarie 2021 nimic nu este stabilit. Guvernul a anunțat că va publica un proiect de lege inspirat după sistemul australian pe puncte, care nu ține cont de țara de origine, ci de vârsta și calificările solicitantului.

Ce se schimbă pentru români

Pentru românii și ceilalți europeni care trăiesc în Regat deocamdată nu se va schimba nimic. Teoretic și deocamdată nu îi alungă nimeni acasă. Dar teama există, scrie digi24.ro.

„Situaţia este puţin cam stresantă, atât pentru românii care locuiesc în Anglia, cât şi pentru englezii care angajează români”, recunoaște Emanuel Cioancă, român din Marea Britanie.

„Nu avem de gând să plecăm prea curând, cel puțin nu termină copiii școala și își stabilesc un viitor”, spune Veronica Apostol, o altă româncă stabilită în Marea Britanie.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: