Redactia.ro
Home » Stil de viață » Această legumă s-a scumpit de trei ori mai mult, în piețele din România, față de anul precedent. Milioane de români o adoră

Această legumă s-a scumpit de trei ori mai mult, în piețele din România, față de anul precedent. Milioane de români o adoră

Ce preț are o varză?!

Într-un moment neașteptat pentru consumatorii români, prețul verzei a cunoscut o creștere spectaculoasă, ajungând să coste de trei ori mai mult decât în sezonul anterior. Considerată odinioară o legumă accesibilă tuturor, varza a devenit subiectul principal al discuțiilor în piețele din România, unde kilogramul a atins pragul de 10 lei.

Varză de lux în România

Această creștere neașteptată a prețului a șocat cumpărătorii, care se confruntă acum cu un cost considerabil pentru o legumă ce era, până nu demult, printre cele mai ieftine. În contrast, varza „veche”, adică cea din stocurile rămase de anul trecut, își menține un preț de doar 3 lei pe kilogram, oferind o alternativă mai accesibilă pentru cei care caută să economisească.

Negustorii și producătorii locali fac apel la sentimentul patriotic al cumpărătorilor, încurajându-i să sprijine agricultura românească prin achiziționarea de varză la un preț mai mare. Aceasta vine în contextul în care România, cu o producție anuală de 600.000 de tone, se situează în top 5 producători de varză din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, paradoxul persistă: în timp ce produsele de calitate superioară sunt exportate, pe piața internă ajung adesea legume și fructe din import, la prețuri mai reduse.

Preț mai mare pentru mai multe legume

Explicația pentru această creștere bruscă a prețurilor nu se limitează doar la varză. Conform specialiștilor, este vorba despre un fenomen generalizat, accentuat de costurile crescute de producție și de particularitățile sezoniere. „Acum este trufanda”, explică un reprezentant al Organizației Interprofesionale a Producătorilor de Legume și Fructe, referindu-se la legumele care sunt cultivate în afara sezonului obișnuit, implicând astfel costuri suplimentare pentru fermieri.

Piața locală reflectă, de asemenea, o preferință în creștere pentru produsele autohtone, considerate de superior calitate și mai puțin tratate cu pesticide. Un sondaj recent arată că o mare parte din populația României alege să sprijine producătorii locali, chiar dacă acest lucru presupune plăți mai mari.

Cu ocazia sărbătorilor de Paște, acest trend de creștere a prețurilor la legume și fructe autohtone devine și mai pronunțat, punând presiune suplimentară pe bugetele familiilor. În acest context, producătorii locali, precum Irinel Gliga, își exprimă optimismul cu privire la calitatea și valoarea adăugată a produselor lor, subliniind adaptarea la noile tehnologii și condițiile climatice schimbătoare.

„Acum este trufanda. Ne raportăm la un extrasezon în care dorim să mâncăm o roșie, un castravete, o varză timpurie. Într-adevăr, nu doar varza nouă este foarte scumpă. Roşiile se vând cu 60 de lei kilogramul, iar cartofii noi, cu 25 de lei, deşi cheltuielile fermierilor cu încălzirea serelor nu au fost prea mari pentru că temperaturile au fost nefiresc de ridicate”, explică specialistul.

Varza, cu prețul său surprinzător de mare, devine un simbol al provocărilor cu care se confruntă sectorul agricol românesc, într-o perioadă de tranziție și reevaluare a priorităților de consum.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: