Schimbarea buletinului este o procedură pe care mulți dintre noi o vom parcurge la un moment dat. În 2025, procesul poate varia în funcție de motivele pentru care solicităm o nouă carte de identitate. Fie că este vorba despre schimbarea domiciliului, expirarea buletinului, deteriorarea sau pierderea acestuia, trebuie să fim la curent cu actele necesare și procedurile care trebuie urmate.
Schimbarea buletinului pentru schimbarea domiciliului
Dacă te-ai mutat într-o altă localitate sau pur și simplu ai schimbat adresa, este necesar să îți actualizezi cartea de identitate. Dacă nu ești proprietarul imobilului, va fi necesară o declarație a celui care te găzduiește, care va trebui să fie prezent cu propria carte de identitate la ghișeu. Iată ce acte vei avea nevoie pentru schimbarea buletinului:
- Cererea pentru eliberarea actului de identitate
- Buletinul anterior și, dacă este cazul, cartea de alegător
- Certificatul de naștere și, dacă este cazul, certificatul de căsătorie, hotărârea de divorț, certificatul de deces al soțului/soției
- Certificatele de naștere ale copiilor sub 14 ani (dacă este cazul)
- Dovada adresei de domiciliu
- Declarația scrisă a gazdei sau procura, dacă este cazul
- Chitanța pentru taxa de schimbare a cărții de identitate
Taxele pentru schimbarea buletinului
În 2025, taxa unică pentru eliberarea unui buletin este de 7 lei, iar plata poate fi făcută fie la oficiile Poștei Române sau CEC Bank, fie direct la ghișeul unde depui actele pentru eliberare. Nu există taxă suplimentară pentru eliberarea unui buletin în regim de urgență. De asemenea, pentru o carte de identitate provizorie, taxa este de 1 leu, transmite libertatea.ro.
În anumite cazuri, persoanele care beneficiază de ajutoare sociale, persoanele vârstnice sau cele cu handicap sunt scutite de plata taxei pentru schimbarea buletinului.
Schimbarea buletinului expirat
Este important să îți actualizezi buletinul înainte ca acesta să expire. Potrivit legii, este recomandat să faci acest lucru cu cel puțin 15 zile înainte de data expirării. Actele necesare pentru schimbarea unui buletin expirat sunt:
- Cererea pentru eliberarea actului de identitate
- Buletinul expirat și, dacă este cazul, cartea de alegător
- Certificatul de naștere, certificatul de căsătorie sau hotărârea de divorț, după caz
- Certificatele de naștere ale copiilor sub 14 ani
- Dovada adresei de domiciliu
- Chitanța pentru taxa de eliberare a buletinului
Schimbarea buletinului pierdut, furat sau deteriorat
În cazul în care ți-ai pierdut buletinul sau ți-a fost furat, procedura pentru obținerea unui nou document de identitate include, pe lângă actele obișnuite, și dovada înregistrării furtului la poliție. Actele necesare sunt:
- Cererea pentru eliberarea unui nou buletin
- Buletinul deteriorat, dacă este cazul
- Certificatele de naștere și de căsătorie, după caz
- Certificatele de naștere ale copiilor sub 14 ani, dacă este cazul
- Dovada înregistrării furtului la poliție
- Dovada adresei de domiciliu
- Un document oficial de identificare (pașaport, permis de conducere, legitimație de serviciu, etc.)
- Chitanța pentru plata taxei de eliberare a buletinului
Unde se depun actele pentru schimbarea buletinului
Actele pentru schimbarea buletinului se depun la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor, în localitatea în care ai domiciliul sau reședința. Este important ca depunerea cererii și eliberarea buletinului să fie realizate personal. Dacă nu te afli în țară, poți desemna o persoană să depună actele în numele tău, printr-o procură specială.
Programarea online
Pentru a economisi timp, poți face programări online pentru depunerea actelor de schimbare a buletinului. Aceasta este disponibilă pentru București și pentru alte județe din țară, iar programarea se poate face pe site-ul primăriei locale. Este important să te prezinți la ora stabilită, altfel programarea va fi anulată.
Termenul de valabilitate al buletinului
În funcție de vârstă, buletinul are următoarele termene de valabilitate:
- 4 ani pentru persoanele între 14 și 18 ani
- 7 ani pentru persoanele între 18 și 25 de ani
- 10 ani pentru persoanele între 25 și 55 de ani
- Nelimitat pentru persoanele de 55 de ani și peste
Fie că ai schimbat domiciliul, ți-ai pierdut buletinul sau pur și simplu ai nevoie de un document nou pentru că al tău a expirat, este esențial să cunoști pașii pe care trebuie să îi urmezi și actele necesare pentru schimbarea buletinului. În 2025, procesul devine mai simplu, iar opțiunile de programare online și taxele accesibile fac ca obținerea unei noi cărți de identitate să fie mai rapidă și mai convenabilă.