Redactia.ro
Home » Știri » Adevăr sau mit. Poate ajunge pensia minimă la 2.500 de lei? Ce spune fosta şefă a Casei Naţionale de Pensii

Adevăr sau mit. Poate ajunge pensia minimă la 2.500 de lei? Ce spune fosta şefă a Casei Naţionale de Pensii

Au avut loc discuții pe baza creșterii prețurilor la alimente, la care se adaugă inflația în creștere. Astfel că se prevăd diverse măsuri de protecție pe care statul român le-ar putea lua pentru persoanele defavorizate, iar printre aceștia se află și pensionarii care beneficiază de pensia minimă de 1.000 de lei.

Poate ajunge pensia minimă la 2.500 de lei?

În spațiul public au apărut, diverse speculații legate de o posibilă creștere a indemnizațiilor minime de la 1.000 la 2.500 de lei.

Doina Pârcălabu, fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, în prezent secretar de stat al Ministerului Tineretului și Familiei, a vorbit la România TV despre acest subiect. Aceasta a explicat că o creștere a pensiei minime de la 1.000 de lei la 2.500 de lei reprezintă un salt mult prea mare în condițiile economice prin care trece România acum:

„Când vorbim despre această pensie minimă discutăm despre o formă de protecții socială. În cazul persoanelor care au pensia chiar de un leu, s-a majorat și se dă o formă de protecție socială care se cheamă indemnizație socială minimă garantată, aflată acum la cuantumul de 1000 de lei.

Sunt peste două milioane de astfel de persoane. Nu cred că putem vorbi atât de repede despre un salt atât de spectaculos în cazul acestei forme combinate de protecție sociala cu una de asigurări sociale”, a explicat aceasta.

Doina Pârcălabu: „Se poate ajunge la o pensie minimă de 2.500 de lei”

Totuși, ea a mai explicat că se poate ajunge la un astfel de nivel al pensiei:

„În mai mulți pași se poate ajunge la o pensie minimă de 2.500 de lei. Dacă inflația nu poate fi stăpânită, atunci puterea de cumpărare scade și trebuie să venim în sprijinul cetățenilor cu aceste forme de sistem social.

Ar trebui gândite niște valori progresive care să țină cont și de numărul de ani lucrați“, a mai adăugat fosta șefă a Casei Naționale de Pensii

Ce spune ministrul muncii despre majorarea pensiei

Marius Budăi, ministrul muncii, a discutat și el despre subiect atrăgând atenția asupra faptului că situația economică a țării nu permite o astfel de majorare:

“Mi-aș dori să fie așa. Am fost întrebat dintr-o dezbatere care este nivelul de la care cred că ar trebui să începem și cam ăsta, cred eu, că ar fi reperul, în condițiile actuale. Dar, în această perioadă știm ce traversăm. Asta nu reprezintă o scuză, ci încercăm să facem lucruri, vedete că suntem deja la al doilea pachet de măsuri”, a declarat ministrul, potrivit aceleași surse.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: