Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Află tot ce te interesează despre dispozitivele anti-incendiu – Care sunt variantele eficiente pentru securitatea garantată a locuinței sau a business-ului tău?

Află tot ce te interesează despre dispozitivele anti-incendiu – Care sunt variantele eficiente pentru securitatea garantată a locuinței sau a business-ului tău?

Ai devenit fericitul proprietar al unei locuințe generoase, cu multe etaje și camere? Pe lângă avantajele oferite de traiul la casă, trebuie să ai în vedere și sistemele de securitate. Începând de la montarea camerelor de supraveghere și până la dispozitivele de gaz, fum sau pentru căldură. Toate acestea îți conferă sentimentul de protecție atunci când ești departe de casă și în plus, te avertizează în timp util în privința celui mai mic pericol care vizează integritatea bunurilor și viața membrilor familiei.

Dispozitivele anti-incendiu: descoperă tot ce trebuie să știi înainte de a lua decizia propice nevoilor tale

Detectoarele de fum și detectoarele de căldură îndeplinesc funcții diferite, dar ceea ce oferă ambele este siguranța și protecția persoanelor în eventualitatea unui incendiu. Utilizate împreună, ambele detectoare amplifică siguranța anti-incendiu. Dacă te afli în căutarea detectorului 2 în 1 de fum și căldură, atunci încearcă aici și optează pentru varianta convenabilă așteptărilor tale.

Detectoarele de fum încorporează tehnologia fotoelectrică și cea de tip ionizare. Ultima categorie, include o cameră cu două plăci care declanșează curentul electric. Dacă acest proces este perturbat de fum, se activează alarma. Această categorie de detectoare de fum au avantajul unei reacții imediate în cazul incendiilor cu flăcări ridicate.

Detectoarele de fum tip fotoelectrice sunt prevăzute cu un fascicul de lumină. Dacă acesta este întrerupt de fum, în mod evident se declanșează alarma. Acest tip de detectoare de fum reacționează instant în cazul incendiilor cu flăcări lungi și mirositoare.

Majoritatea incendiilor pornesc cu fum și abia apoi este accelerată intensitatea căldurii. Așadar, detectoarele de fum se pornesc înaintea dispozitivelor de căldură.

Detectoarele de căldură sunt concepute cu tehnologia termocuplă și cea de tip electro-pneumatică, care depistează schimbările de temperatură. Detectoarele de căldură au dovedit rezultate eficiente în situațiile de izbucnire a incendiilor cu flăcări mari, temperatură extremă și fum redus. Detectoarele de căldură sunt practice în special pentru zonele cu praf și murdărie masive, în care pot fi declanșate armele false pentru detectoarele de fum. Totuși, detectoarele de căldură sunt mai puțin eficiente în cazul incendiilor cu fum intens și temperaturi mai reduse, cum se întâmplă de exemplu în ipoteza incendiilor umede.

Montarea detectoarelor anti-incendii: opinia specialiștilor

Specialiștii recomandă instalarea detectoarelor de căldură în hale cu combustibili, garaje sau spații de depozitare a diverselor substanțe chimice inflamabile. Detectoarele de căldură sunt eficiente de asemenea în camerele care au tavan înalt și în care fumul nu poate activa detectoarele de fum.

Detectoarele de fum sunt indicate cu precădere în spațiile predispuse la incendii fumuroase, cum sunt de exemplu zonele de depozitare a lemnului și a hârtiei. Experții sugerează montarea detectoarelor de fum pe toate etajele imobilului, în dormitoare și pe holuri. Instalarea dispozitivelor se face în centrul tavanelor sau la o distanță de 6-12 cm sub tavan pentru eficiență garantată. Evită să așezi detectoarele de fum pe suprafețele sobelor, în fața orificiilor de aerisire sau de evacuare a aerului.

Incendiile provoacă pierderi irecuperabile, atât din cauza focului, cât și din cauza fumului generat de arderea anumitor materiale.  În cazul locuințelor individuale, a birourilor, spațiilor comerciale, depozitelor și a instituțiilor aglomerate este suficientă instalarea detectoarelor de gaz, fum și căldură pentru detectarea și semnalizarea incendiilor.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro