Ai voie sau nu să speli de Bobotează 2025? Mulți susțin că spălatul rufelor ar trebui să fie evitat până după Bobotează, 6 ianuarie, și Sfântul Ioan, 7 ianuarie. Această perioadă dintre Anul Nou și Bobotează este considerată ca fiind una de mare însemnătate religioasă.
Se spală sau nu de Bobotează?
Boboteaza, sărbătorită în fiecare an pe 6 ianuarie, este una dintre cele mai importante zile din calendarul creștin-ortodox, marcând Botezul Domnului în râul Iordan de către Sfântul Ioan Botezătorul. Este o zi plină de tradiții, obiceiuri și interdicții menite să aducă purificare, binecuvântare și bunăstare în casele credincioșilor.
Printre acestea, interdicția de a spăla haine sau alte lucruri în ziua de Bobotează este adesea discutată, generând întrebări și controverse. Din punct de vedere religios, nu există o interdicție scrisă sau un canon strict care să interzică spălatul de Bobotează.
Ce spun preoții despre ziua de 6 ianuarie
Totuși, Biserica Ortodoxă încurajează respectarea spiritului sărbătorii. Preoții susțin că nu este păcat să speli în perioada dintre Anul Nou și Bobotează, dacă nu e zi de sărbătoare.
„Din punctul meu de vedere este mai păcat să nu te speli decât să speli în această perioadă. Nu spălăm haine în zilele de sărbătoare cum e duminica, cum este ziua Bobotezei, cum e Sfântul Ioan, atunci da, nu spălăm, dar de spălat trebuie să ne spălăm dragii mei. (…) Nu știu pentru cine a devenit comod să nu se spele și să nu-și spele hainele în această perioadă, să nu-și curețe casa.
Dragul meu, draga mea, trebuie să ne spălăm în această perioadă în fiecare zi. Spălăm haine în fiecare zi mai puțin în ziua de sărbătoare, de Bobotează, de Sfântul Ioan, în rest poți să speli haine și să îți cureți casa fără nicio problemă. (…) Nu este nicio problemă și nu este niciun păcat să speli hainele tale în toate zilele, sigur, mai puțin în zilele de sărbătoare, și nu este nicio problemă și niciun păcat să te speli, să speli capul tău, să speli corpul tău în fiecare zi.”, spune părintele Ciprian Tudor.
Tradiții și obiceiuri de Bobotează
În tradiția populară românească, Boboteaza este însoțită de multe obiceiuri și credințe, unele transmise din generație în generație. Se spune că în această zi „apele sunt sfințite”, iar natura însăși se purifică. Prin urmare, orice activitate care implică spălatul sau aruncarea apei murdare poate aduce ghinion sau chiar mânia divinității. În unele regiuni ale țării, oamenii evită să spele chiar și înaintea Bobotezei, considerând că apa trebuie lăsată „curată” pentru ziua marelui praznic.
În ziua de Bobotează și mai ales în ajunul acesteia, se păstrează o serie de obiceiuri și superstiții care sunt menite să asigure norocul și prosperitatea pentru anul următor. Printre cele mai întâlnite superstiții se numără faptul că cei care strănută în ziua de Ajun de Bobotează vor fi norocoși pe tot parcursul anului. De asemenea, se spune că dacă în această zi este brumă pe pomi, anul va fi unul cu o recoltă bogată.
Dacă picură din streșină, va urma o vară ploioasă, iar dacă în Ajunul Bobotezei este ploaie, atunci se anticipează un an ploios. În unele zone ale țării, se crede că direcția în care preotul stropeste cu busuiocul va fi direcția din care vor veni ploile pe parcursul anului. Un alt obicei deosebit este Iordănitul, care presupune ca feciorii satului să meargă din casă în casă în noaptea de Ajun, în special la casele celor care au fete de măritat, pentru a face urări de sănătate și belșug, stropind gospodăriile cu apă sfințită.
În Mehedinți, se practică Încurarea cailor, un obicei în care tinerii călare merg pe la casele oamenilor și le stropesc cu apă, urându-le prosperitate. În Bucovina și Munții Apuseni, se păstrează obiceiul Ardeasca, în care fetele și flăcăii satului iau tăciuni de la focul săcălușelor și dansează în jurul unui foc mare, sărind peste el atunci când se stinge.
Pe lângă aceste obiceiuri, există și superstiția că de Bobotează este momentul când cerurile se deschid, iar îngerul păzitor dezvăluie tinerilor care le este norocul și ursita în dragoste. Acestea trebuie să pună un firicel de busuioc sub pernă înainte de a adormi, iar dacă postesc și se roagă Sfântului Ioan, vor visa pe cel cu care sunt predestinate să se căsătorească. În alte zone ale țării, fetele trebuie să mănânce o turtă frământată cu 9 degete și să își lege un fir roșu de mătase pe inelar pentru a-și visa alesul.