Redactia.ro
Home » Știri » Alegeri locale 2020. Câți bani câștigă președintele unei secții de votare

Alegeri locale 2020. Câți bani câștigă președintele unei secții de votare

alegeri locale

Alegeri locale 2020. A început deja pregătirea celor peste 18.500 de secții de votare, care se vor deschide duminică dimineață, la ora 7.00. În contextul pandemiei de coronavirus, elevii din școlile unde vor fi amenajate secțiile de votare vor susține cursurile online vineri pe 25 septembrie, dar și luni, 28 septembrie, respectiv marți, 29 septembrie.

Autoritățile susțin că este necesar un timp mai mare pentru pregătirea secţiilor de votare şi pentru dezinfectarea ulterioară a sălilor.

Vineri şi sâmbătă, secţiile vor fi conectate la sistemul informatic naţional, care coordonează scrutinul. Odată aduse ștampilele, sacii cu buletine de vot şi listele de alegători, secţiile vor fi sigilate. Sâmbătă se vor face schimbări, doar dacă preşedinţii comisiilor depistează nereguli.

Alegeri locale 2020. Cum sunt desemnați președinții secților de votare

Şefii comisiei au fost desemnaţi acum două-trei săptămâni, prin tragere la sorţi, dintr-o bază de date în care s-au înscris doritorii. Aceștia au primit un fel de manual, din care au dat teste.

Persoanele interesate să devină experți electorali sau operatori de calculator au trimis cereri la adresa de e-mail a biroului județean sau a filialei AEP, în funcție de județul în care își au domiciliul. Menționăm că datele de contact ale filialelor și birourilor județene ale AEP sunt disponibile pe site-ul www.roaep.ro la adresa https://www.roaep.ro/prezentare/filiale/.

Alegeri locale 2020. Ce sumă încasează președintele unei secții de votare

Pentru prestaţia în alegerile locale 2020 vor primi sume fixe, indiferent câte ore lucrează. Un preşedinte de secţie primeşte 250 de lei pe zi. Statul îi plăteşte astfel cu 1.250 de lei pentru cinci zile petrecute în secţiile de votare.

„Președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare, locțiitorii acestora și operatorii de calculator vor primi pentru fiecare zi de activitate o indemnizație de 250 de lei”, a transmis Autoritatea Electorală Permanentă.

Astfel, în perioada funcționării birourilor electorale ale secțiilor de votare ce se vor constitui pentru alegerea autorităților administrației publice locale din data de 27 septembrie 2020, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare, locțiitorii acestora și operatorii de calculator vor primi pentru fiecare zi de activitate o indemnizație de 250 de lei (pentru maximum 5 zile și, dacă se organizează și un al doilea tur, pentru încă 3 zile).