Redactia.ro
Home » Știri » Alegerile Parlamentare 2020. Cum arată buletinul de vot la scrutinul din 6 decembrie

Alegerile Parlamentare 2020. Cum arată buletinul de vot la scrutinul din 6 decembrie

GALERIE FOTO (3)

Săptămâna aceasta vor avea loc alegerile parlamentare. Pe data de 6 decembrie toți românii sunt așteptați la vot, chiar și cei din zonele aflate în carantină, potrivit spuselor președintelui Klaus Iohannis. Vor fi două tipuri de buletin de exprimare a votului: unul pentru secția de vot, iar un altul pentru cel prin corespondență.

Cum se va vota la alegerile parlamentare

Este săptămâna în care vom afla ce partid va fi majoritar în Parlament. Toți românii sunt așteptați la vot pe 6 decembrie, chiar și cei din zonele plasate în carantină, potrivit spuselor șefului statului, Klaus Iohannis. Vor fi două tipuri de buletin de vot: unul valabil pentru secția de vot, iar altul valabil pentru cel prin corespondență.

Pe buletinul de vot trebuie să puneți ștampila pe partidul pe care îl preferați și pe care îl considerați potrivit să fie majoritar în Parlament. Partidul cu cele mai multe voturi va fi cel de care va depinde adoptarea multor legi pentru țara noastră, pentru că el va asigura, adesea, cvorumul. Votul este secret și liber exprimat.

Atunci când mergeți să votați, trebuie să aveți la dumneavoastră, unele dintre actele următoare pentru a vă putea exprima acest drept fundamental: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare. Puteți vedea AICI MODEL BULETIN VOT 

Măsuri anti-covid la alegerile parlamentare

Ultimele alegeri parlamentare au avut loc în anul 2016. Atunci PSD a câștigat cele mai multe voturi. Numărul candidațilori pentru alegerile parlamentare din acest an a crescut. Sunt  7.136 de candidați, comparativ cu 6.476 în urmă cu patru ani. Dintre cei 7.136 de candidaţi, 4.659 candidează la Camera Deputaţilor şi 2.477 la Senat. Mai exact, PMP 641, PNL (640 candidați), Pro România (639) şi PSD (631). Alianţa USR-PLUS, singura alianţă la aceste alegeri, are 616 candidaţi. Alianţa pentru Uniunea Românilor (AUR) are 621 de candidaţi.

În ceea ce privește măsurile de protecție anti-coronavirus, premierul Ludovic Orban a spus că cele care s-au aplicat la alegerile locale, din 27 septembrie, vor fi aplicate și la parlamentare: dezinfectanți, măști, distanțare socială, triaj epidemiologic.

În sala de votare nu va fi permisă intrarea mai mare a unui număr de 5 persoane. De altfel, atunci când vă luați ștampila de vot și arătați actul de indentitate va trebuie să lasați câteva secunde masca jos, pentru a vă recunoaște operatorul de calculator. Păstrați distanța de 1, 5 m față de acesta. Pixurile pentru electorat vor fi așezate în așa fel încât alegătorul să le poată prelua singur, pentru a evita contactul cu ceilalți. După ce ați votat, vă aplicați singuri timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT“, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate.

Cum vor vota cei aflați în izolare

De alfel, Ludovic Orban a precizat că pentru persoanele aflate în izolare, fie că sunt infectați sau nevoiți să stea în carantină, se vor asigura urne mobile.

De asemenea, toţi cetăţenii care se află în izolare sau în carantină, fie datorită faptului că sunt infectaţi cu COVID, fie ca urmare a faptului că au venit dintr-o ţară cu incidenţă a ratei de infectare mai mare decât România şi se află în carantină de 14 zile, fie că au fost persoane care au intrat în contact cu persoane bolnave, îşi vor putea exercita dreptul de vot, se va exercita dreptul de vot prin intermediul urnelor mobile care vor fi transmise către toţi cetăţenii care doresc să voteze şi să vină urna mobilă la ei acasă din cauza faptului că ei se află în izolare la domiciliu sau în carantinare. Se va permite exercitarea dreptului de vot al fiecărui cetăţean chiar dacă se află în izolare, în carantinare sau chiar dacă se află internat în spital din cauza infectării cu COVID”, a declarat premierul Ludovic Orban, zilele trecute.

Klaus Iohannis: ”Toți cei din zonele carantinate vor putea merge la vot”

Pe 6 decembrie toți cei din zonele care sunt în carantină pot merge să voteze, a precizat Klaus Iohannis. De asemenea, a mai precizat că nu se așteaptă la o creștere a ratei de infectare după 6 decembrie.

”Indiferent dacă trăiți într-un oraș carantinat sau cu incidență mică de infectare, toată lumea are același drept să meargă la vot, are aceleași posibilități, secțiile de vot vor fi pregătite peste tot, vor fi respectate toate condițiile, pentru ca votul să se desfășoare în maximă siguranță. Îi invit pe români să meargă în număr mare la vot.

BEC a analizat toate situațiile, au găsit soluții pentru toate situațiile. Sunt convins că nu va fi nicio piedică pentru nimeni.Fiecare român care dorește să voteze, sper să fie cât mai mulți, poate să o facă în siguranță. Nu ne așteptăm la o creștere a ratei infectărilor după alegerile parlamentare”, a declarat Klaus Iohannis.

În afară, alegerile vor începe pe  5 și se vor întinde până pe data de 6 decembrie, atunci când se va da startul și la noi în țară, între orele 7:00 şi 21:00. Pot vota toți cetățenii care au împlinit 18 ani.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: