Redactia.ro
Home » Știri » Alertă alimentară! Se cere retragerea din magazine a două tone de chiftele

Alertă alimentară! Se cere retragerea din magazine a două tone de chiftele

Alertă alimentară!

Alertă alimentară! ANSVSA a tras un semnal de alarmă după ce s-a cerut retragerea de la vânzare a două tone de chiftele care conțineauu oxid de etilenă. Acest compus este complet interizis în Uniunea Europeană. Cum se numește produsul?

Alertă alimentară! Se cere retragerea din magazine a două tone de chiftele

Alertă alimentară! Autorittatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor trage un semnal de alarmă cu privire la un produs din supermarketurile din țară. Conform șefului ANSVSA, Mihai Ponea, se cere retragerea a două tone de chiftele care conțin un compus toxic, complet interzis în Uniunea Europeană. Este vprba despre oxidul de etilenă. Produsul ar fi fost deja retras de la raft, dar o parte au fost vândute oamenilor.

Așadar, specialiștii le recomandă clienților care l-au cumpărat să returneze chiftelele. „Este vorba de aproximativ 2 tone de chiftele în care s-a identificat prezenţa oxidului de etilenă. Am fost notificat aseară de către un alt stat membru. Pe această cale, atrag atenţia în mod deosebit lanţurilor de magazine care au comercializat aceste chiftele să afişeze public, la vedere, care este tipul şi lotul acestor produse, pentru ca cei care au cumpărat produsul să îl poată identifica şi returna. Este foarte important asta!”, a fost anuntul dat de ANSVSA.

De asemenea, directorul ANSVSA a declarat pentru ANtena3 că supermarketurile vor afișa fotografia produsușui la intrarea în magazin, pentru a fi adus înapoi de clienți.Produsele sunt aduse din Germania și comercializate în magazinele Lidl, iar reprezentanții companiei spun că preparatul nu a ajuns la raft spre vânzare, ci se găsește în depozitul producătorului din Germania. „În cel mai scurt timp, ANSVSA va pune public pe site aceste produse. Atrag atenţia comercianţilor că atât timp cât vând în România produse alimentare, au obligaţia ca ele să fie sigure. Dacă se depistează un risc, au obligaţia să informeze consumatorul. Altfel, vom lua măsuri drastice, până la suspendarea supermarketurilor. Nu ne jucăm cu siguranţa cetăţeanului!”, a adăugat el.

Ce este oxidul de etilenă

Potrivit șefului ANSVSA, oxidul de etilenă este o substanță folosită pentru a distruge bacteriile, astfel încât produsele să nu mucegăiască în timpul transportului. Totodată, această substanță nu poate îmbolnăvi pe loc, iar cantitățile mici nu produc efecte imediate. „Am retras peste 90% din aceste produse. Cele comercializate trebuie readuse în magazin sau distruse de cumpărători. Oxidul de etilenă este o substanţă folosită pentru a distruge bacteriile, este ca un dezinfectant. Pentru a nu mucegăi pe timpul transportului. În ceea ce priveşte intoxicarea sau îmbolnăvirea pe loc, nu e posibil. În cantităţi infime, nu produce efecte pe loc. Dacă mâncăm 100 de îngheţate, pe termen lung poate produce efecte cancerigene, cardiace, afecţiuni pulmonare. De aceea este interzis să fie prezent în alimente”, a mai declarat Mihai Ponea.

Oxidul de etilenă a fost descoperit în 1859 de către chimistul francez Charles Adolphe Wurtz, care l-a preparat prin tratarea cloroetanolului cu hidroxid de potasiu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: