Redactia.ro

Alertă ANM! Cod galben de caniculă şi disconfort termic, în multe județe din țară. Vor urma nopţi tropicale

canicula

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă, 19 iulie 2025, o avertizare de tip cod galben de caniculă, valabilă pentru județele Dolj, Olt și Teleorman. Avertizarea va intra în vigoare duminică, 20 iulie, în jurul prânzului, când temperaturile vor începe să urce peste pragul de 35°C, marcând un episod de disconfort termic accentuat.

Avertizare de caniculă emisă de ANM pentru mai multe județe din sudul țării

Conform meteorologilor, duminică se vor înregistra condiții specifice de caniculă în sudul Olteniei și în sud-vestul Munteniei, cu valori maxime care vor gravita în jurul a 35 de grade Celsius. Nici pe timpul nopții nu va fi mai răcoare — se anunță o noapte tropicală, cu temperaturi minime ce nu vor coborî sub 19–20°C.

În plus, indicele temperatură-umezeală (ITU), un parametru care exprimă gradul de disconfort resimțit de organism, va atinge sau chiar va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, ceea ce indică un risc crescut pentru sănătate, mai ales pentru persoanele vulnerabile.

Specialiștii avertizează că valul de căldură se va intensifica în cursul săptămânii viitoare, urmând să afecteze în mod deosebit regiunile sudice și vestice ale țării, unde se vor menține temperaturi ridicate și un nivel accentuat de disconfort termic.

Conform șefei ANM, vremea caldă va continua în ultima parte a lunii iulie, dar vor persista și episoadele de instabilitate atmosferică. „Estimările actualizate în această dimineață menționează o probabilitate foarte ridicată ca până la finalul lunii lui cuptor să contăm pe o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, dar cu siguranță nu vor lipsi și fenomenele de instabilitate, pentru că mai multă căldură în sistemul climatic, coroborat și cu o cantitate mai mare de vapor de apă, respectiv o umezeală ridicată vor determina și fenomene de instabilitate pe parcursul după-amiezelor”, a adăugat Elena Mateescu.

Prognoza meteo pentru București: temperaturi ridicate și disconfort termic accentuat

Potrivit celei mai recente prognoze emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va menține caldă, cu un nivel în creștere al disconfortului termic. În intervalul 20 iulie, ora 12:00 – 21 iulie, ora 10:00, locuitorii municipiului București vor resimți o zi de vară tipică, însă fără avertizări meteorologice oficiale în vigoare pentru acest interval.

Temperatura maximă prognozată va atinge în jur de 34°C, ceea ce va determina o atmosferă apăsătoare în special în orele amiezii. Minimele nocturne vor coborî ușor, situându-se între 17 și 20°C, favorizând totuși o noapte relativ caldă pentru această perioadă. Cerul va fi variabil, cu perioade însorite alternate de unele înnorări trecătoare, iar vântul va sufla slab până la moderat, fără a aduce o răcorire semnificativă a aerului.

Va fi secetă în multe regiuni ale țării

Deși nu sunt anunțate avertizări de fenomene severe pentru Capitală, ANM atrage atenția că situația la nivel național este deosebit de îngrijorătoare din cauza secetei persistente. Elena Mateescu, directorul general al instituției, avertizează că luna iulie și începutul lunii august vor fi marcate de un deficit pronunțat de precipitații, fapt ce ar putea duce la agravarea secetei pedologice și la compromiterea culturilor agricole în multe regiuni ale țării.

Chiar și în cazurile în care vor apărea precipitații, acestea vor fi izolate, torențiale și însoțite de vijelii și descărcări electrice, fenomene care, deși pot produce pagube, nu contribuie eficient la refacerea rezervelor de apă din sol. Astfel, lipsa ploilor regulate și moderate rămâne una dintre cele mai mari provocări meteorologice ale verii în curs.

„Din păcate, precipitațiile vor fi în continuare sub formă de averse torențiale care la nivel punctiform pot să depășească valori de 20-30 de litri/mp și vom comsemna local și intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie, ținând cont de vitezele de 50-70 km/h.

Gradul de torențialitate, după cum știm, nu permite o bună înmagazinare a apei în sol, astfel încât să putem aprecia că se va îmbunătăți, în următoarea perioadă, gradul de aprovizionare cu apă al solului, astfel încât, în condițiile în care și temperarurile rămân ridicate – și așa arată datele cel puțin până la finalul lunii iulie – este posibilă o extindere și intensificare a deficitului de apă în sol”, a explicat Elena Mateescu, în emisiunea Agricultura la Raport. 

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: