Redactia.ro
Home » Știri » Alertă ANM de furtuni, grindină şi ploi de până la 40 l/mp. Zonele afectate de fenomenele extreme FOTO

Alertă ANM de furtuni, grindină şi ploi de până la 40 l/mp. Zonele afectate de fenomenele extreme FOTO

Alertă meteo ANM: Cod galben pentru vijelii și grindină

Alertă ANM de furtuni, grindină şi ploi de până la 40 l/mp. Iată zonele afectate de fenomenele extreme!

Alertă ANM

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis o avertizare de ultimă oră pentru mai mult de jumătate din țară, în legătură cu posibilitatea apariției furtunilor, a grindinei și a ploilor abundente. Conform avertizării, se estimează că în unele zone pot cădea până la 40 de litri de apă pe metru pătrat.

Avertizarea meteo este valabilă în data de 2 iunie 2023, în intervalul orar cuprins între 12:00 și 23:00. Fenomenele meteorologice extreme se vor manifesta în mai multe regiuni ale țării, inclusiv Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, vestul Olteniei și zonele de munte.

Potrivit specialiștilor ANM, se așteaptă perioade de instabilitate atmosferică accentuată, caracterizate prin descărcări electrice frecvente, averse torențiale, grindină și intensificări ale vântului. De asemenea, se vor înregistra vijelii în zonele menționate anterior.

Cantitățile de apă prognozate pentru această perioadă vor varia între 20 și 25 de litri pe metru pătrat în intervale scurte de timp, de aproximativ 1-3 ore. În unele cazuri izolate, aceste cantități de apă pot depăși 40 de litri pe metru pătrat, în special în zonele de deal și munte. Astfel de fenomene se vor semnala și în restul țării, însă într-un număr mai mic de locații:

„În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină, intensificări ale vântului și vijelii în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, vestul Olteniei, precum și la munte.

În intervale scurte de timp (1 – 3 ore) cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp, îndeosebi la deal și la munte. Astfel de fenomene se vor semnala astăzi, izolat, și în restul țării”, se arată în avertizarea meteo ANM.

Vremea în următoarele zile

ANM informează că și în zilele următoare vremea va fi instabilă în majoritatea regiunilor țării, ceea ce poate implica apariția unor fenomene meteorologice neobișnuite sau extreme. Este recomandat să se verifice în mod regulat buletinele meteorologice și să se acorde atenție avertismentelor emise de autorități:

„În zilele următoare, vremea va fi instabilă în majoritatea regiunilor”, se mai arată în avertizarea meteo ANM.

Sursa foto: ANM

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: