Redactia.ro
Home » Homepage » Alertă ANM: Furtuna Karlotta se îndreaptă spre România după ce a făcut ravagii în Europa. Ce ne sfătuiesc meteorologii

Alertă ANM: Furtuna Karlotta se îndreaptă spre România după ce a făcut ravagii în Europa. Ce ne sfătuiesc meteorologii

Furtuna Karlotta se îndreaptă spre România.

Furtuna Karlotta, care a lăsat în urmă distrugeri semnificative pe teritoriul mai multor țări europene, inclusiv Spania, Portugalia și Franța, se îndreaptă acum spre România, avertizează Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Specialiștii meteorologi au emis o avertizare de vreme severă, anticipând că această furtună va aduce precipitații abundente, risc de inundații, ninsori și vânt puternic, în special în zonele montane ale țării.

Zonele afectate de furtuna Karlotta

Conform ultimelor anunțuri ale ANM, furtuna va avea un impact major asupra României, cu ploi abundente și risc crescut de inundații. În zona montană, se așteaptă ninsori abundente, iar vântul puternic va viscoli zăpada, creând condiții dificile, în special pentru zonele de la altitudini de peste 1500 de metri.

Furtuna Karlotta a provocat deja ravagii în mai multe regiuni din Europa. În Franța, coasta a fost lovită de vânturi puternice, iar în localitatea Saint Malo, valurile au distrus un restaurant, aruncând o mașină direct în clădire. Regiunea Bordeaux a suferit de pe urma inundațiilor provocate de ieșirea din matcă a unui râu, iar vântul a smuls zeci de copaci din rădăcini.

Pe Peninsula Iberică, în special în Andaluzia, Galicia și Țara Bascilor, furtuna a adus ploi torențiale, cu acumulări de până la 90 de litri pe metru pătrat, și vânturi de 90 de kilometri pe oră. În Portugalia, mai multe orașe au fost inundate, demonstrând forța devastatoare a furtunii.

Meteorologii recomandă populației să fie vigilentă și să urmeze cu atenție avertizările emise, pentru a evita zonele expuse riscului de inundații sau alunecări de teren. În zonele montane, iubitorii de sporturi de iarnă sunt sfătuiți să fie precauți, deși condițiile vor permite practicarea schiului în condiții bune.

Ce anunță meteorologii

După trecerea furtunii, se așteaptă o scădere semnificativă a temperaturilor, ceea ce va contribui la menținerea stratului de zăpadă. Această evoluție a vremii marchează o perioadă în care fenomenele extreme devin din ce în ce mai frecvente, subliniind necesitatea unor măsuri de adaptare și pregătire pentru astfel de evenimente.

„Vorbesc de cantități de precipitații, ne aşteptam în general cam de 55 – 25 l/m și noaptea de marți spre miercuri, prin zonele mai joase din Transilvania și din Moldova vom vedea așa din când în când o lapoviță și o ninsoare, vântul se va intensifica din nou pe parcursul zilei de marți, în zona montană mai ales prin Carpații Meridionali și Orientali cu rafale de 60/80 km/h.

La peste 1500m altitudine va ninge mult şi se va depune un strat consistent de zăpadă. Pentru iubitorii sporturilor de iarnă asta înseamnă că se va putea schia din nou în condiţii bune Deja ninge abundent la Voineasa, în Vâlcea, în timp ce la Rânca drumarii acţionează cu două şi material antiderapant.”, a preciat Diana Giurgiu, meteorolog, potrivit Observatornews.ro.

Furtuna Karlotta aduce un nou test pentru România, demonstrând încă o dată puterea naturii și necesitatea unei monitorizări atente și a pregătirii adecvate pentru a face față condițiilor meteorologice severe. Comunitățile afectate sunt îndemnate să urmeze recomandările autorităților și să rămână în siguranță pe parcursul acestui eveniment meteo extrem.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: