Redactia.ro
Home » Știri » Alertă ANM! Un val de praf se abate asupra României: „Apar ploile sângerii!”

Alertă ANM! Un val de praf se abate asupra României: „Apar ploile sângerii!”

Un val de praf se abate asupra României.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un anunț important pentru România: un val de praf saharian este așteptat să traverseze țara, începând de astăzi și până mâine, afectând calitatea aerului și posibil să genereze fenomenele meteo neobișnuite cunoscute sub numele de „ploi sângerie”. Fenomenul, care vine în urma unui ciclon mediteranean, este de așteptat să aducă modificări vizibile în aspectul cerului și calitatea aerului pe teritoriul național.

Potrivit specialiștilor ANM, acest val de praf va avea cel mai pronunțat impact în sudul și sud-vestul țării în seara zilei de joi, 29 februarie, urmând ca până la sfârșitul zilei de vineri, 1 martie, să afecteze majoritatea regiunilor. O consecință directă a acestui fenomen va fi înrăutățirea temporară a calității aerului, dar și posibilitatea de a asista la apusuri de soare spectaculoase, datorate particulelor de praf din atmosferă.

„Începând de joi, 29 februarie, și până vineri, 1 martie, un val de praf saharian va traversa țara noastră, din sud către nord. Joi seară, praful saharian, în cantitate mică, se va face resimțit în sudul și sud-vestul țării, urmând ca până vineri seară să traverseze mare parte a regiunilor.Praful saharian va înrăutăți temporar calitatea aerului, însă va aduce și apusuri spectaculoase de soare”, potrivit meteorologilor, scrie sursa anterior menționată.

Ce conține praful saharian

Praful saharian, compus din particule fine (PM), își are originea în deșertul Sahara, situat în Africa de Nord. Datorită furtunilor și cicloanelor, care pot genera vânturi puternice, acest praf este ridicat și transportat pe distanțe mari, ajungând în Europa, dar și în alte părți ale lumii, precum America de Sud, America Centrală, Caraibe și chiar Statele Unite. Această diseminare largă a prafului saharian este un fenomen natural care se repetă periodic, aducând cu el o serie de implicații pentru mediu și sănătate.

Ce ne sfătuiesc specialiștii

Specialiștii avertizează că praful saharian poate avea efecte negative asupra persoanelor cu anumite afecțiuni respiratorii sau cardiace, recomandând prudență și monitorizarea calității aerului în perioadele anunțate. De asemenea, dacă va ploua în această perioadă, este posibil să apară fenomenul de „ploaie sângerie”, caracterizat prin căderea prafului împreună cu ploaia, lăsând pete gălbui pe diverse suprafețe.

În contextul acestui val de praf saharian, cetățenii sunt îndemnați să fie atenți la recomandările autorităților și să ia măsuri de precauție pentru a minimiza expunerea la aerul exterior, în special în zonele cele mai afectate. Monitorizarea informațiilor oficiale și respectarea sfaturilor specialiștilor pot ajuta la protejarea sănătății în fața acestui fenomen impresionant, dar potențial periculos.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: