Redactia.ro
Home » Știri » Alertă! Au apărut primele focare de gripa aviară în România

Alertă! Au apărut primele focare de gripa aviară în România

Alertă de gripă aviară în Europa. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) avertizează statele membre de posibilitatea răspândirii focarelor de gripă aviară în urma descoperirii unor noi cazuri.

 

Virusul, descoperit la păsări migratoare

 

Un focar de gripă aviară a fost descoperit în Rusia și în Kazahstan. Stoparea răspândirii virusului este importantă în situația actuală. Țările membre UE sunt îndemnate să acorde atenție metodelor de supraveghere și biosecuritate ca un prim  pas pentru evitarea răspândirii. Mai mult, Comisia Europeană avertizează statele membre să asigure măsurile necesare pentru împiedicarea unor focare de gripă aviară înalt patogenă (HPAI). Comisia alertează că cel mai probabil, Europa de Nord și de Est sunt cele mai vulnerabile în fața unor astfel de focare, din experiența anilor trecuți. Când HPAI a fost detectat în aceeași zonă a Rusiei în verile 2005 și 2016, au urmat epidemii în nordul și estul Europei. ‘‘Dacă modelul se repetă anul acesta, HPAI va ajunge în aceleași zone ale Europei toamna sau iarna. Este posibilă și răspândirea ulterioară în țările din sudul și vestul Europei”, arată Comisia în cel mai recent raport referitor la gripa aviară din Europa. Raportul este realizat de European Food Safety Authority (EFSA), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și laboratorul de referință al Uniunii Europene pentru gripa aviară, scrie economica.net. Raportul a fost efectuat pentru perioada mai-august 2020.

Focare de gripă aviară au fost și în Bulgaria, unde primul caz a apărut în luna februarie a acestui an. În Roânia, singurul focar descoperit anul acesta a fost în luna ianuarie a acestui an.

Ce recomandă EFSA

EFSA anunță că răspândirea virusului ar putea fi declanșată de scăderea temperaturilor în Rusia și Kazahstan. Mai mult, studiile au demonstrat că vremea rece conduce la o expansiune rapidă a virusului HPAI de către păsările migratoare infectate în timpul valurilor 2005-2006 și 2016-2017, scrie sursa citată. „Riscul de transmitere a virusurilor gripei aviare către publicul larg din Europa rămâne foarte scăzut. Cu toate acestea, pentru a minimiza riscul transmiterii la oameni, se recomandă oamenilor să nu atingă păsările moarte fără a purta echipament de protecție personală adecvat”, a mai transmis European Food Safety Authority.

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: