Redactia.ro
Home » Știri » Alertă epidemiologică în România! Variola maimuței se extinde. Virgil Musta: „Trebuie să fim prudenți”

Alertă epidemiologică în România! Variola maimuței se extinde. Virgil Musta: „Trebuie să fim prudenți”

Celebrul doctor de boli infecțioase, Virgil Musta, de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a vorbit cu puțin timp în urmă despre variola maimuței, boala care se extinde în toată Europa. Astfel, specialistul a punctat că „trebuie să fim prudenți”, deoarece ne confruntăm cu „o alarmă epidemiologică”.

Alarmă epidemiologică în România! Variola maimuței se extinde. Virgil Musta: „Trebuie să fim prudenți”

Medicul Virgil Musta a explicat că vaccinul ne protejează de această boală. Conform informațiilor oferite de acesta, variola maimuței nu ar fi atât de contagioasă. Transmiterea ei are loc pe care respiratorie, prin contact mai apropiat.

Cu toate astea, trebuie să rămânem prudenți. Doctorul a evidențiat faptul că 1 din 10 cazuri la persoanele care au factori de risc sau persoane care au imunitate scăzută pot avea forme severe și se poate ajunge la deces.

„Vaccinul de variolă protejează de această boală. Este o boală care nu este foarte contagioasă. De obicei apare în familie sau se pot contamina persoanele care îngrijesc persoanele bolnave. Transmiterea este pe cale respiratorie, prin contact mai apropiat, prin tegumente, prin leziuni ale tegumentelor. Nu este la fel de contagioasă precum gripa sau COVID.

Trebuie să fim prudenți. Nu cred că suntem în pericol. Este o alarmă epidemiologică. Datorită faptului că populația trece dintr-o zonă în alta, există riscul ca o patologie cu care nu suntem obisnuiti în Europa să apară și aici.

Se poate transmite atât de la animal la om, cat și de la om la om. Nu există tratament specific. Simptome sunt dureri de cap, dureri de mușchi, febră, apoi apare o eruptive care inițial este de culoare roise.

În niciun caz nu apare o nouă pandemie. Țările care au anunțat mai multe cazuri sunt țări în care turismul este foarte dezvoltat. Se poate muri, 1 din 10 cazuri la persoanele care au factori de risc sau persoane care au imunitate scăzută pot avea forme severe și se poate ajunge la deces”, a declarat Virgil Musta la România TV.

Organizația Mondială a Sănătății s-a reunit de urgență

Surse apropiate ale ONU au declarat recent pentru Reuters că Organizația Mondială a Sănătății va organiza o reuniune de urgență. Motivul este evident acela de a discuta despre variola maimuței, care se răspândește rapid și în Europa.

Sursa citată precizează că în cadrul discuțiilor se va vorbi despre riscurile pe care noua boală le prezintă la nivel mondial. Grupul consultativ strategic şi tehnic pentru riscuri epidemice şi pandemice (STAG-IH) este cel care se va întruni. Acesta consiliază OMS asupra riscurilor de infectare ce ar putea reprezenta o ameninţare pentru sănătatea globală.

Reuniunea de urgență vine după ce anterior, directorul biroului regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, s-a arătat extrem de îngrijorat de modul în care se răspândește variola maimuței

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: