Redactia.ro
Home » Știri » Alertă în București! Instalaţii cu uraniu sărăcit au fost găsite sub ruinele unei foste fabrici

Alertă în București! Instalaţii cu uraniu sărăcit au fost găsite sub ruinele unei foste fabrici

Alertă în București! Instalaţii cu uraniu sărăcit au fost găsite sub ruinele unei foste fabrici

Mai multe instalații cu uraniu sărăcit au fost descoperite sub ruinele unei foste fabrici de pe platforma Vulcan din Bucureşti.

Instalaţii cu uraniu sărăcit au fost găsite sub ruinele unei foste fabrici

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare a sesizat Poliția Capitalei cu privire la faptul că pe platforma unei foste fabrici din sectorul 4, în urma demolării unei clădiri ce a aparţinut Nuclearmontaj SA, sub dărâmături au fost găsite mai multe instalaţii radiologice ce conţin uraniu sărăcit. Polițiștii au izolat zona, iar containerele periculoase au fost ridicate de experţi.

”În cursul zilei de 12 martie a.c., CNCAN a fost sesizat cu privire la existenta unui potential pericol urmare a demolarii unei cladiri de pe platforma fostei fabrici Vulcan, care adapostea  35 de instalatii radiologice industriale continand uraniu saracit, apartinand societatii Nuclearnomtaj S.A. – entitate autorizata CNCAN in lichidare.

O echipa CNCAN s-a deplasat la fata locului si, urmare a constatarii degradarii protectiei fizice a materialelor nucleare depozitate, a solicitat prezenta Politiei Romane pentru investigarea imprejurarilor care au condus la producerea acestui eveniment si asigurarea protectiei fizice a instalatiilor pana la finalizarea procesului de transfer al acestora la un depozit autorizat. (…)

In etapa de evacuare toate instalatiile nucleare au fost scoase din depozit si transferate in siguranta la IFIN-HH. In urma masurarii nivelului de contaminare a zonei, s-a constatat ca nu exista pericol radiologic pentru populatie si mediul inconjurator”, se arată într-un comunicat CNCAN.

Ce este uraniul sărăcit

Uraniul sărăcit rezultă ca deșeu din instalațiile de îmbogățire a uraniului natural. În timpul procesului de îmbogățire izotopii fisionabili ai uraniului se concentrează în produsul util, iar deșeul își pierde cea mai mare parte din radioactivitate.

Din acest motiv uraniul sărăcit nu reprezintă un risc potential pentru public fiind de 3 milioane de ori mai puțin radioactiv decât radiul folosit în trecut la cadranele ceasurilor de mână și de 10 milioane milioane de ori decât detectoarele de incendiu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: