Autoritățile sanitare trag un semnal de alarmă cu privire la evoluția rapidă a cazurilor de rabie, mai ales în zona Moldovei și în regiunile de graniță cu Ucraina. Numărul focarelor depistate este în creștere de la o săptămână la alta, iar specialiștii avertizează că riscurile pentru populație și animale sunt tot mai mari. Cauza principală ar fi imposibilitatea de a efectua vaccinări la animalele sălbatice din Ucraina, ca urmare a conflictului armat.
ALERTĂ medicală în România
În județul Iași au fost confirmate deja 20 de focare active de rabie, iar specialiștii în sănătate publică se tem că până la finalul anului 2025 ar putea fi depășit pragul înregistrat în 2013, când au fost raportate 32 de cazuri. Virusul a fost identificat în principal la vulpi, dar și la bovine, căprioare și alte animale sălbatice.
„Se înmulțesc de la săptămână la săptămână. Au apărut la vulpi, la vaci și se înmulțesc, chiar și la caprioară”, a declarat Gabriel Ciobanu, directorul DSV Iași, potrivit stirileprotv.ro.
Spitalul de Boli Infecțioase din Iași este deja sub presiune, din cauza creșterii numărului de persoane care solicită tratament post-expunere. Conducerea unității medicale a solicitat fonduri suplimentare pentru achiziția de vaccinuri antirabice, iar în luna iunie bugetul a fost majorat cu 200.000 de lei.
„Privim cu îngrijorare apariția acestor focare, se datorează în special migrării animalelor din Ucraina în România. Animalele din mediul salbatic nu pot fi vaccinate aerian pentru că războiul din Ucraina a împiedicat colegii să facă aceste vaccinări obligatorii”, a declarat directorul Direcției de Control ANSVSA.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică Iași, rabia se transmite cel mai frecvent prin mușcătura unui animal infectat
Virusul este prezent în saliva acestuia și poate pătrunde în organismul uman prin pielea lezată. De asemenea, infecția se poate produce și în cazul contactului cu urina sau secrețiile unui animal bolnav.
„Pe măsură ce boala progresează, persoana poate prezenta delir, comportament anormal, halucinații, hidrofobie (frică de apă) sau aerofobie (frică de aer), spasme musculare la nivelul mușchilor feţei, gâtului sau diafragmei (muşchiul responsabil pentru respiraţie) și insomnie”, transmite Direcția de Sănătate Publică Iași.
Printre simptomele inițiale ale rabiei se numără: slăbiciune generală, febră, disconfort, tuse, senzație de uscăciune în gât, dureri de cap, mâncărimi sau amorțeală în zona mușcăturii. Pe măsură ce boala avansează, pot apărea simptome neurologice severe, precum: halucinații, delir, spasme musculare, insomnie, hidrofobie (teama de apă) sau aerofobie (frica de curenți de aer).
Autoritățile încurajează populația să evite contactul cu animale necunoscute sau sălbatice și să se prezinte de urgență la medic în cazul oricărei mușcături suspecte. Vaccinul antirabic administrat în timp util poate salva viața.