Redactia.ro
Home » Știri » Alertă pentru șoferi! Reguli noi pentru asigurarea RCA

Alertă pentru șoferi! Reguli noi pentru asigurarea RCA

Ce trebuie să știi despre încheierea polițelor de asigurare Euroins. Se întâmplă pe 5 februarie 2024

Autoritatea de Supraveghere Financiară schimbă regulile pentru asigurarea RCA, după ce Nicu Marcu a preluat săptămâna trecută președinția ASF-ului.

Decontare directă obligatorie și introducerea unui sistem prin care firmele de asigurare care nu își achită la timp daunele își vor pierde temporar dreptul de a mai vinde polițe de asigurare RCA. Acestea sunt cele două modificări legislative pe care ASF și-a propus să le înainteze Parlamentului și care vor fi discutate în comisiile de specialiate, transmite economica.net.

ASF se gândește și la o formulă prin care să fie schimbată modalitatea de raportare a dosarelor de daună. Această modificare se va putea face prin normă emisă de Autoritate, fără a mai fi nevoie de o schimbare a legii. Asta ar însemna termene mai strânse pentru plata daunelor.

Termene mai strânse pentru plata daunelor

Astfel, asigurătorul este obligat fie să transmită o ofertă de despăgubire fie să transmită un refuz motivat al despăgubirii în termen de 30 de la vizarea daunei, nu 30 de zile de la depunerea cererii de despăgubire, cum este în prezent. În caz contrar, el va fi obligat să achite integral pretenții păgubitului su alte reprezentanților acestuia.

O altă modificare importantă este cumpărarea de RCA pe alte perioade decât 3,6 sau 12 luni, doar în condiții speciale. Comisia de industrii a venit cu amendament care propune ca polița RCA să poată fi încheiată doar pe 3,6 sau 12 luni, nu pe orice perioadă multiplu de o lună, cum este în prezent.

De ce este obligatorie asigurarea RCA?

RCA reprezintă o asigurare obligatorie pentru orice proprietar de autovehicul. Importanța RCA-ului apare în cazul în care asiguratul este implicat într-un accident rutier în urma căruia au loc vătămări corporale sau pagube materiale produse din vina acestuia.

RCA-ul se încheie fie pe 3, 6 luni sau pe un an, în funcție de caz ți de posibilitățile materiale ale șoferului. Perioada de valabilitate a asigurării incepe chiar din momentul în care documentul de asigurare a fost eliberat și expiră în ultima zi de valabilitate înscrisă pe polița de asigurare.

Dacă nu aveți încheiată o asigurare RCA, atunci riscați amenzi, dar și reținerea certificatului de înmatriculare a automobilului.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: