Redactia.ro
Home » Sport » Alex Ioniță și-a schimbat declarația! Este suspendat provizoriu pentru dopaj

Alex Ioniță și-a schimbat declarația! Este suspendat provizoriu pentru dopaj

Alex Ioniță, suspendare dopaj, Astra

Fotbalistul celor de la Astra, Alex Ioniță și-a retras noaptea trecută declarația, și a dat una nouă. Jucătorul spune că a admis ca a folosit substanțe interzise din cauza presiunii.

Trei jucători de la Astra, Alexandru Ioniță, Kehinde Fatai și Takayuki Seto au fost suspendați provizoriu fiind acuzați de dopaj. Dintre toți trei, doar Ioniță a recunoscut în luna ianuarie acuzațiile fiind dispus să colaboreze cu autoritățile. Acum însă s-a răzgândit și și-a retras declarația, susținând că atunci a fost forțat să procedeze așa. Cei trei fotbaliști au apelat la o procedură interzisă. O terapie prin care le-au fost introduce vitamine și minerale într-o cantitate mai mare decât ar fi avut voie.

Subsemnatul IONIȚĂ ALEXANDRU, domiciliat în București, în calitate de parte în dosarul aflat pe rolul Comisiei de Audiere a ANAD – 7/2020, în deplină cunoștință de cauză și nefiind supus vreunei presiuni, dau prezenta declarație prin care arăt și susțin următoarele:

Am fost contactat în ziua de 12.01.2021 de un apropiat în care am încredere iar acesta mi-a zis să mergem să vorbim cu dl. Balaj Cristian despre cazul în care eram implicat în calitate de suspect. Am fost a doua zi, pe 13.01.2021, împreună cu el, la președintele ANAD în birou, în prima parte a zilei. A venit și doamna Gabriela Andreiașu la ședință și mi-au spus că au probe destule împotriva noastră, că sunt susținuți de WADA și de FIFA și că mă sfătuiesc să dau o declarație și să recunosc ce am spus prima oară și chiar să fiu explicit. Să nu spun că nu știu ce s-a întâmplat la clinică. Și să spun și de ceilalți colegi, ca să fie un avantaj pentru mine pentru că altfel nu pot fi luat în considerare. Mi-au spus că risc 4 ani cu probele pe care le au și că dacă FC Astra nu primește o sancțiune nu o să mai aibă nicio echipă românească, nici naționala, dreptul de a participa la meciuri internaționale. Dl. Balaj Cristian mi-a zis să știu că avocatul pe care îl am apără și clubul Astra și că el nu se prezintă, că ei tot trimit foi să vin la comisii și că el nu vine să ridice actele, că se face că uită că e ședință. Dl. Balaj Cristian mi-a mai spus că nimeni nu a câștigat niciun proces împotriva lor și mi-au zis să spun și despre colegii mei, mi-au dat de înțeles că asta este necesar ca să beneficiez de clemență. Au zis că dacă dau o declarație și mai spun odată și recunosc că am făcut, o să primesc pedeapsa minimă. Mi-au spus că o să primesc clemență. Apropiatul meu mi-a spus că decizia îmi aparține, că sunt major, ei doar au încercat să mă sfătuiască.
Apoi am mers cu doamna Andreiașu la dânsa în birou unde am făcut o declarație. Dânsa cunoscând povestea, uneori îmi dicta ce să scriu., este o parte din declarația pe care a trimis-o Ioniță seara trecută la ANAD, potrivit GSP.Ro.

Ce spune șeful Agenției Naționale Antidoping

Cristi Balaj, președintele Agenției Naționale Antidoping a reacționat, după ce Ioniță și-a schimbat declarația.

„În discuția pe care am avut-o cu jucătorul, când a venit la ANAD, acesta mi-a mărturisit că ceea ce a declarat colegilor ofițeri anti-doping în cadrul investigației din luna septembrie 2020 este real, motiv pentru care i-am făcut singura recomandare pe care o am la dispoziție ca președinte, adică să respecte prevederile legale, respectiv să se prezinte la convocările Comisiei de audiere și să spună adevărul.
Precizez că jucătorul a fost informat cu privire la prevederile legale aplicabile în astfel de cazuri.
Sportivul a venit însoțit de Victor Becali, cel care i-a subliniat faptul că, major fiind, este decizia lui și că, având în vedere că există riscul sancționării de până la patru ani, trebuie să facă o alegere asumată și în cunoștință de cauză.
Jucătorul a ales să depună mărturie și să confirme ceea ce a relatat colegilor mei, în cadrul investigației din septembrie 2020. Ulterior, a avut numeroase apariții în spațiul public în care a oferit amănunte în legătură cu această vizită și din speța în derulare, poziții ce păreau sincer asumate.
În rolul meu de președinte al ANAD și alături de colegii mei din instituție rămânem în continuare la dispoziția persoanelor care activează în sport pentru a oferi informații despre domeniul anti-doping și respectarea reglementărilor în vigoare”, a spus Cristi Balaj, potrivit ANAD.