Redactia.ro

Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masă astăzi, de Sfântul Ilie. Bătrânii spun că aduce sănătate și noroc tot anul

Ziua de Sfântul Ilie, prăznuită în fiecare an pe 20 iulie, este una dintre cele mai respectate și temute sărbători din calendarul ortodox. Este ziua în care, potrivit tradiției, cerul se deschide, iar Sfântul Ilie străbate norii în carul său de foc. Se spune că orice gest, orice cuvânt, orice gând din această zi se întoarce înzecit asupra omului. Tocmai de aceea, în satele românești, obiceiurile sunt respectate cu sfințenie, iar un aliment anume nu lipsește niciodată de pe masa celor care țin cu adevărat la rânduiala moștenită de la străbuni: mierea de albine.

Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masă astăzi, de Sfântul Ilie

Mierea de albine, darul dulce al zilei de Sfântul Ilie

Bătrânii spun că mierea de albine trebuie să fie prima pusă pe masă în ziua de 20 iulie. Nu doar pentru că este legată direct de sărbătoarea Sfântului Ilie – protectorul apicultorilor –, ci și pentru că aduce cu sine o binecuvântare pentru belșug, sănătate și liniște în familie. Tradiția spune că, dacă mănânci miere pe stomacul gol în dimineața acestei zile, nu vei fi atins de boală tot anul și nu vei duce lipsă de hrană.

Pe lângă rolul său simbolic, mierea este considerată un aliment „viu”, care păstrează energie solară. Consumată în ziua dedicată sfântului focurilor cerești, aceasta devine un liant între om și divinitate. De aceea, gospodinele așază mierea în centrul mesei, lângă icoană, și aprind o lumânare sfințită.

Sfântul Ilie, patronul apicultorilor și semnificația mierii

Sfântul Ilie este cinstit nu doar ca profet și aducător de ploaie, ci și ca ocrotitor al apicultorilor. În multe zone din țară, stupii se sfințesc în această zi, iar prima recoltă de miere este oferită la biserică, drept recunoștință pentru roadele primite.

Tradiția mai spune că apicultorii trebuie să adune mierea înainte de Sfântul Ilie și să dea o parte din ea săracilor. Cei care fac acest gest vor avea stupii plini tot anul. În plus, este interzis să vinzi miere pe 20 iulie, căci „ce dai azi, pierzi la iarnă”, după cum avertizează bătrânii satului.

Alte alimente tradiționale care se regăsesc pe masa de Sfântul Ilie

Pe lângă mierea de albine, masa din ziua de Sfântul Ilie este bogată, dar simplă. Nu se mănâncă preparate sofisticate, ci alimente legate de natură, de belșugul pământului și de ciclul anotimpurilor.

Colivă și colaci – se împart pentru sufletul celor adormiți și pentru ocrotirea casei.
Fructe de sezon – în special mere, prune și caise, care sunt binecuvântate la biserică și apoi consumate în familie.
Pâine de casă și unt – pentru a sfinți masa și pentru ca gospodăria să fie hrănită din roadele proprii.
Zacuscă, legume coapte și brânză – alimente naturale, gătite cu recunoștință pentru bogăția naturii.

În unele regiuni, se face chiar și o tocană din miere, nuci, pesmet și fructe uscate – considerată desertul norocului, ce se oferă copiilor pentru sănătate și putere.

Ce spun bătrânii: de ce să nu lipsească mierea de pe masă

Poveștile transmise din generație în generație spun că, în noaptea de dinaintea Sfântului Ilie, albinele își caută un nou drum, iar Sfântul le călăuzește spre oamenii blânzi, harnici și recunoscători. Dacă acești oameni au pe masă miere în ziua sfântului, albinele îi vor urma tot anul. În schimb, dacă se neglijează acest obicei, stupii vor fi goi sau chiar părăsiți.

„Mierea e sufletul albinelor și al casei. Cine o cinstește azi, va avea belșug. Cine o uită, își lasă norocul să plece”, spun bătrânii din Bucovina.

În alte sate, există obiceiul ca o lingură de miere să fie pusă sub pernă în noaptea de 19 spre 20 iulie. Se spune că astfel vei avea visul ce îți dezvăluie viitorul sau o cale de urmat într-o problemă grea.

Mierea, simbolul dulceaței vieții în credința populară

Pentru români, mierea nu este doar un aliment, ci un simbol. E dulceața vieții, a înțelepciunii și a harului ceresc. De aceea, se oferă în dar, se folosește în leacuri și se aduce la biserică. În ziua de Sfântul Ilie, mierea este percepută ca o punte între cer și pământ, un dar pe care omul îl întoarce lui Dumnezeu.

Bătrânii spun că, dacă gustul mierii din această zi ți se pare mai dulce decât de obicei, înseamnă că urmează o perioadă bună. Dacă, în schimb, simți că are gust amar sau diferit, este semn că trebuie să te ferești de ispite și de oameni falși.

În ce moment al zilei se consumă mierea pentru efect maxim

Mierea se mănâncă dimineața, pe stomacul gol, după o rugăciune scurtă rostită în gând. Mulți spun „Tatăl nostru”, alții aleg Psalmul 50 sau o rugăciune către Sfântul Ilie. Important este ca gestul să fie făcut cu recunoștință și credință.

Apoi, întreaga familie se adună la masă, gustă din aceeași lingură de miere și mulțumește pentru binele primit. În multe case, copiii sunt unși pe frunte cu puțină miere, „ca să fie dulci la vorbă și să aibă mintea luminată”, după cum zice vorba din bătrâni.

Mierea, talismanul zilei de foc

Sfântul Ilie este considerat stăpânul trăznetelor, dar și al focului divin. Iar mierea, cu a sa culoare aurie și vâscozitate caldă, este percepută ca un talisman ce domolește mânia cerească. Se spune că, dacă păstrezi un borcan de miere sfințită în ziua de 20 iulie și îl deschizi doar la necazuri, vei fi păzit de primejdii.

Așadar, în ziua de Sfântul Ilie, pune pe masă un vas cu miere, aprinde o lumânare și rostește o rugăciune de mulțumire. Este un gest simplu, dar încărcat de o forță spirituală pe care bătrânii o știu prea bine: „Ce e dulce în gură, e dulce și-n viață. Iar dacă e pus cu credință, aduce minuni.”

Această zi de 20 iulie nu este doar despre sărbătoare, ci despre echilibru, credință și respect pentru natură. Iar mierea – alimentul care leagă toate acestea – nu trebuie să lipsească sub nicio formă din casa ta.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: