Redactia.ro
Home » Știri » Amenzi uriașe pentru minorii care fumează! O inițiativă care încurajează sănătatea

Amenzi uriașe pentru minorii care fumează! O inițiativă care încurajează sănătatea

Un nou proiect va intra în dezbaterea Senatului şi apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Acesta prevede amendarea minorilor care consumă produse cu tutun. Iată detaliile! 

Amenzi uriașe pentru minorii care fumează

„Mai mulți parlamentari PSD, PNL şi de la minorităţi au depus la Parlament o iniţiativă legislativă care prevede interzicerea consumului de tutun de către minori în locuri publice, printre care drumuri, parcuri, stadioane, unităţi de învăţământ, gări şi aeroporturi, mijloace de transport, în caz contrar aceştia fiind sancţionaţi cu amendă de până la 500 lei”, relatează Agerpres.

Proiectul modifică legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, ce a fost semnat, în prezent, de către  29 de deputaţi şi senatori.

„Se interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora”, prevede proiectul.

Nerespectarea prevederilor vor aduce consecințe asupra minorilor

Amenda contravenţională va avea valori cuprinse între 100 și 500 de lei, conform actului normativ.

Iniţiatorii proiectului de lege precizează, în expunerea de motive, că dintr-un studiu efectuat de Agenţia Naţională Antidrog rezultă că există motive de îngrijorare cu privire la vicii, precum consumul de tutun, alcool şi droguri în rândul tinerilor.

„De asemenea, văzând legislaţia naţională în domeniul ordini publice, constatăm că legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sancţionează contravenţional consumul de alcool de către minori, însă această lege şi nici alta nu sancţionează în niciun fel consumul de tutun (fumatul în rândul minorilor). Ca urmare a acestor evidenţe, constatăm că legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare, eforturile autorităţilor, cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie, sunt lipsite de rezultate”, menţionează iniţiatorii proiectului conform sursei citate. 

 

Sursa foto: alba24.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: