Redactia.ro
Home » Știri » ANAF a stabilit contribuția persoanelor fară venituri pentru CASS

ANAF a stabilit contribuția persoanelor fară venituri pentru CASS

ANAF a stabilit contribuția persoanelor fară venituri pentru CASS

ANAF-Agenția Națională de Administrare Fiscală a stabilit reguli noi pentru persoanele fără venituri.

ANAF a stabilit procedura de declarare și stabilire a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri.

Aceasta urmează să fie aprobată prin Ordin al președintelui ANAF.

Potrivit unui proiect de Ordin pentru aprobarea Procedurii de declarare și stabilire a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri sau alte categorii de persoane.

Acestea sunt prevăzute la art.180 din Codul fiscal, precum și pentru aprobarea unor formulare. Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menționate la art. 155 din Codul Fiscal, datorează CASS.

Aceasta se poate plăti astfel:

– lunar, prin aplicarea cotei individuale de contribuție asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului de bază minim brut pe țară, și au obligația să plătească CASS pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declarația;

– la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii. Aceasta se face prin depunerea declarației, aplicând cota individuală de contribuție asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul de bază minim brut pe țară.

Plata reprezintă 5,5% din alariul minim brut pe economie

Trebuie să achite contribuția și urmatoarele categorii de persoane:

-persoanele care realizează venituri lunare exclusiv din investiții și/sau din alte surse, sub salariul minim brut pe economie.
-persoanele care nu se încadrează în categoriile exceptate de la plata contribuției.
-persoanele pentru care plata contribuției nu se suportă din alte surse.

„Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate se face fie lunar. Banii se achită până la data de 25 inclusiv a fiecărei luni, începând cu luna următoare depunerii declarației.
Plata se poate face și la data depunerii declarației, în funcție de opțiunea exercitată de persoana”, se mai arată în comunicatul ANAF.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: