Redactia.ro
Home » Știri » Angajații Lufthansa au refuzat sădeservească avionul președintelui din Belarus. Care a fost motivul

Angajații Lufthansa au refuzat sădeservească avionul președintelui din Belarus. Care a fost motivul

Angajații Lufthansa au refuzat să deservească avionul președintelui din Belarus, Aleksandr Lukașenco. Cazul a fost comparat cu situația lui Ceaușescu

 

Reacția angajaților Lufthansa

 

Președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenco, a fost refuzat de angajații Lufthansa, scrie adevărul.ro, citând publicația  ,,Nașa Niva”. Publicația de opoziție a scris că , pe 13 octombrie, un avion Boeing 737 a aterizat pe aeroportul din nordul Germaniei. Sindicaliștii de la Luthansa au informat că în aeronavă se află Aleksandr Lukașenco, cel care “a dat ordinul să fie împuşcaţi cei care demonstrează în Belarus”. Reacția angajaților nu a întârziat să apară. “Noi, activiştii companiei Lufthansa Technik, nu uităm de tradiţia privind solidaritatea internaţională şi suntem alături de muncitorii bieloruşi”, apare într-un document emis de sindicatul companiei.

Angajații cer în document și demisia președintelui bielorus și “alegeri democratice reale”. “Solicităm eliberarea tuturor deținuților politici și reintegrarea imediată a acelor colegi care și-au pierdut locul de muncă! Cerem ca toți angajații să fie liberi să adere la sindicatele independente!”, mai apare în textul documentului.

Lufthansa Technik neagă, însă, că ar fi refuzat să deservească avionul președintelul bielorus. Anunţul a fost făcut joi, 15 octombrie, după ce presa a scris că lucrătorii companiei ar fi refuzat să ofere deservire tehnică aeronavei liderului. Gestul angajaților ar fi fost un semn de solidaritate cu protestatarii belaruși.

 

Lukașenco, comparat cu Ceaușescu

 

Activiștii companiei au comparat situația cu una similară care s-a produs cu 31 de ani în urmă, când lucrătorii au refuzat să deservească aeronava preşedintelui de la acea vreme al României, Nicolae Ceauşescu.

Liderul a atras indignări și proteste prin modul în care conduce. Situația din Belarus este tot mai des comparată cu dictatura lui Ceaușescu.,, Belarusul nu va fi niciodată același. Lukashenko nu are viitor. Este imposibil, cel puțin pentru mine, să îl văd rămânând în funcție”, a spus Nigel Gould-Devis, fost ambasador al Regatului Unit în Minsk, într-o declarație online.