Redactia.ro
Home » Monden » Angajații MAI avertizează cu proteste! Ce îi nemulțumește

Angajații MAI avertizează cu proteste! Ce îi nemulțumește

Poliția română

Pandemia de coronavirus își face tot mai mult simțită prezența. Din cauza crizei epidemiologice, care a afectat bugetul statului, Guvernul Cîțu anunța, la finalul anului 2020, înghețarea salariilor angajaților de la stat. Printre aceștia se află și cei de la MAI, iar sindicatele din Poliție avertizează cu proteste la nivel național.

Sindicatele din Poliție avertizează cu proteste

Măsurile anunțate de Guvernul Cîțu pentru noul an îi nemulțumește pe angajații la stat. Din cauza crizei epidemiologice, bugetul pentru 2021 este afectat, iar Executivul a anunțat înghețarea salariilor, la finalul anului trecut, pentru bugetari. Printre aceștia se află și angajații MAI, iar sindicaliștii din Poliție avertizează cu proteste, în condițiile în care li s-au promis măriri salariale, informează playtech.ro.

Una dintre formele de proteste este anunțată pentru data de 11 ianuarie, polițiștii nu vor mai da amenzi în trafic, iar pe data de 18 ianuarie își ”vor exercita doar atribuţiile din fişa postului, nu şi pe cele care ţin de comunicarea deciziilor de carantinare.”

”În cursul zilei de 5 ianuarie, reprezentanţii federaţiilor sindicale au fost contactaţi pentru a dezbate un calendar comun de proteste. Ca răspuns la îngheţarea salariilor, adoptată fără consultarea partenerilor de dialog social. Am convenit asupra formelor de protest care să poată fi puse în aplicare de toţi poliţiştii şi poliţiştii de frontieră. De asemenea, am identificat mai multe soluţii care să atenueze impactul OUG 226/2020, dintre care amintim punerea în plată a compensaţiei de risc, drept prevăzut de art. 14 din Anexa VI a Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, potrivit unui comunicat sindicatele Europol, Pro Lex, Diamantul și Decus.

Totodată, sindicaliștii spun că, dacă avertismentul lor nu va fi luat în considerare, nu se vor opri cu greva.

”În situația în care nu vom fi consultați și nu va exista voință pentru a elimina această inechitate salarială reprezentată de înghețarea salariilor polițiștilor, vom fi obligați să punem în aplicare toate cele 3 etape ale formelor de protest stabilite”, mai este precizat în comunicatul emis de sidicatul Europol.

De ce vrea Guvernul Cîțu să înghețe salariile bugetarilor

Florin Cîțu a spus într-o ședință de Guvern, că prin înghețarea salariilor bugetarilor, în 2021, se vor economisi 17,6 mld. de lei.

„Vorbim de o economie la buget de 17,6 mld. de lei pentru 2021 (prin îngheţarea salariilor bugetarilor – n. red.). Nu venim cu tăieri, rămân a nivelul din decembrie 2020, după ce a fost o creştere anul trecut de 25%. Pentru a ne menţine într-un deficit bugetar de 7% este necesară această măsură”, a spus premierul Florin Cîţu în luna decembrie.