Redactia.ro
Home » Știri » România va termina anul 2020 cu un deficit bugetar istoric. Ce se va întâmpla în anul viitor

România va termina anul 2020 cu un deficit bugetar istoric. Ce se va întâmpla în anul viitor

România va termina anul 2020 cu un deficit bugetar istoric

România va termina anul 2020 cu un deficit bugetar istoric. Conform estimărilor date de Guvern,țara noastră va termina anul 2020 cu un deficit bugetar istoric și datorii foarte mari, din cauza pandemiei de coronavirus. Nici anul viitor, situația nu se anunță favorabilă!

România va termina anul 2020 cu un deficit bugetar istoric. Ce se va întâmpla în anul viitor

România va termina anul 2020 cu un deficit bugetar istoric. Din cauza pandemiei de coronavirus, economia țării a scăzut considerabil, având în vedere că economia României se afla într-o creștere constantă în ultimii ani. Conform Guvernului, România va termina anul 2020 cu un deficit bugetar istoric. Potrivit estimărilor făcute de Guvern, deficitul bugetar va depăși la finalul anului 9%, fiind o valoare fără precedent pentru România și de trei ori peste limita maximă admisă de Uniunea Europeană. Florin Cîțu a anunțat o țintă de deficit de 75, chiar dacă pe masa Guvernului se află noi măsuri de sprijin pentru mediul de afaceri, grav afectat de noul coronavirus. De asemenea, majorările de pensii și alocații au devenit un motiv pentru scăderea economiei.

În luna ianuarie era un deficit bugetar de maximum 3,6% din PIB, iar șeful de la Finanțe promitea finanțarea prin împrumut, iar ministrul acuza la acea vreme că vechea guvernare PSD este de vină pentru această situație. “Indiferent de situaţie, în anul acesta deficitul nu va depăşi 3,6% din PIB şi nu creştem taxele. Pieţele financiare nu sunt interesate de titluri de can-can sau de nu ştiu ce senator care vrea să mai câştige un mandat. Ei vor să ştie dacă România creşte probabilitatea de a plăti datoria sau scade această probabilitate. De aceea trebuie să fim foarte atenţi când comunicăm şi mesajul meu pentru pieţele financiare este că nu depăşim deficitul de 3,6% din PIB şi nici nu creştem taxe. Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns la minister a fost să cer situaţia reală a deficitului bugetar. Situaţia reală era că va fi peste 4%.”,a declarat Cîţu în 8 ianuarie. Reprezentanții Consiliului Fiscal au atras atenția în ianuarie, că deficitul va trece de 4,6% din PIB, pentru că deteriorarea peste așteptăro a execuției bugetare aferente anului 2019.

Câți bani a împrumutat România înainte de criza de pandemie

România a ieșit pe piețele internaționale de capital, și a împrumutat suma de 3 miliarde de euro, înainte ca pandemia de coronavirus să declanșeze criza. Potrivit lui Cîțu, pentru scandența la 12 ani, România a luat cel mai ieftin cost din istorie iar economiile la buget realizate prin cele două emisiuni au fost de 22 milioane de euro. Guvernatorul băncii, Mugur Isărescu a declarat în februarie, că împrumutul de pe piața internațională reprezintă responsabilitate și a declarat că deficitele țării sunt preocupante. În același timp, se anunță de la Bruxelles Comisia Europeană că România nu respectă criteriul deficitului iar deschiderea unei proceduri de deficit este justificată. Astfel, strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2020-2022, prevedere o țintă de deficit de 3,8% din PIB în 2019, iar după o creștere a deficitului guvernamental la 4% din PIB în 2019, se prognoza un deficit de 4,9%, în 2020 și de 6,9% în 2021.

În martie, ministrul Finanțelor a anunțat că țara își poate acoperi necesarul de finanțare pentru o perioadă de cinci luni, dar pandemia de coronavirus a afectat veniturile, iar deficitul bugetar pe 2020 ar putea depăși 5% din Produsul Intern Brut. “Obiectivele pe termen scurt sunt finanţarea deficitului existent, plata pensiilor şi salariilor şi a cheltuielilor medicale, desigur, şi există finanţare pentru ele. Rezerva de finanţare acoperă puţin peste cinci luni”, spunea atunci Cîţu.

În luna aprilie agenția internațională de evaluare financiară Fitch Rating a venit cu cu vești proaste, după ce a spus că deficitul guvernamental al României se va agrava până la 85. Până la finalul acestui an, ratingul țării a rămas neatins. În urmă cu o lunp, bugetul este rectificat din nou, iar deficitul urcă la 9,1% din PIB construit pe o contracție economică de 4,2% pentru acest an.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: