Redactia.ro
Home » Știri » Angajații români au primit o veste bună! Pot primi un spor de 100% pentru zilele lucrate de 1 Mai și Paște

Angajații români au primit o veste bună! Pot primi un spor de 100% pentru zilele lucrate de 1 Mai și Paște

În contextul sărbătorilor de 1 Mai și Paște, o veste încurajatoare se profilează la orizont pentru o categorie de angajați din România, care, spre deosebire de majoritatea populației, nu vor putea beneficia de minivacanța prelungită oferită de aceste zile festive. Acești lucrători vor primi un spor de 100% pentru orele lucrate în aceste perioade, un gest de recunoaștere a sacrificiului lor de a lucra în zile în care alții se odihnesc și sărbătoresc.

Guvernul României a decis să facă din ziua de 2 mai o zi liberă, creând o punte între sărbătoarea Muncii, pe 1 Mai, și Vinerea Mare, pe 3 mai. Această inițiativă oferă majorității cetățenilor o perioadă extinsă de odihnă, începând cu 27 aprilie și până pe 7 mai, inclusiv elevii, care vor fi în vacanța de Paște.

Spor de 100% pentru români, dacă lucrează de 1 Mai și Paște

În ciuda acestei perioade de repaus, există sectoare în care activitatea nu poate fi suspendată, iar angajații trebuie să fie prezenți la locul de muncă. Pentru acești lucrători, Codul Muncii prevede compensații adecvate, inclusiv acordarea unui spor de 100% pentru munca prestată în zilele de sărbătoare, în cazul în care compensarea cu zile libere ulterioare nu este posibilă.

Decizia de a oferi sporuri de 100% pentru angajații care lucrează în aceste zile speciale este un pas important în recunoașterea eforturilor lor și în asigurarea unui echilibru între viața profesională și cea personală. Este un semn de apreciere pentru acei angajați care asigură continuitatea serviciilor esențiale chiar și în zilele de sărbătoare.

Cum pot fi acordate zilele libere

Codul Muncii detaliază modul în care zilele libere trebuie acordate, ținând cont de afilierea religioasă a angajaților și oferind flexibilitate angajatorilor în stabilirea zilelor libere suplimentare și a programului de recuperare a acestora. Această flexibilitate este crucială pentru a asigura că toți angajații, indiferent de cultul religios la care aparțin, beneficiază de zile de odihnă în mod echitabil.

„Art. 139.

(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.

(21) Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii se acorda în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult.

(3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, se acorda de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.

(31) Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

(4) Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă și/sau care succeda zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, prevazute la alin. (1), precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate.”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: