Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Animalul care face ravagii în curțile românilor. Unde poate fi văzută și cum să te aperi de el

Animalul care face ravagii în curțile românilor. Unde poate fi văzută și cum să te aperi de el

GALERIE FOTO (3)

În ultima perioadă, o insectă invazivă originară din America de Nord a fost observată pe teritoriul României, stârnind îngrijorare în rândul specialiștilor și proprietarilor de grădini și livezi. Este vorba despre Neoclytus acuminatus, cunoscută sub numele popular de „croitorul cu cap roșu” sau „Red-headed ash borer”.

Deși inofensivă pentru oameni, această insectă poate cauza pagube semnificative în medii urbane și rurale. Croitorul cu cap roșu este un exemplu clar al modului în care speciile invazive pot afecta echilibrul ecologic și economic, iar acțiunile noastre sunt cruciale pentru a preveni astfel de situații.

Originea și expansiunea speciei

Conform entomologului Alexandru Pintiloaie, această specie de croitor a fost văzută pentru prima dată în România în urmă cu peste 20 de ani, mai exact în 2002, în vestul țării. În ultimele decenii, specia s-a extins treptat și este acum prezentă în diverse regiuni, inclusiv în județul Iași, în zone precum Pârcovaci și Hârlău. Recent, un bărbat a surprins un exemplar pe o plasă de țânțari în zona Copou din Iași, semnalând astfel prezența insectei și în mediul urban.

Neoclytus acuminatus este o insectă deosebit de dăunătoare pentru grădini și livezi. Larvele sale pot transforma duramenul, partea centrală a trunchiului unui arbore, în pulbere, afectând astfel structura și sănătatea copacilor. În Statele Unite, mai precis în statul Carolina de Nord, aceste insecte pot produce chiar și trei generații pe an. Adulții apar primăvara și rămân activi până toamna, când temperaturile scad.

Daune economice

Deși nu reprezintă un pericol direct pentru oameni, croitorul cu cap roșu poate cauza pierderi economice considerabile. Insecta infestează în special arborii de foioase recent morți sau pe cale să moară, dar poate afecta și arborii tineri și slabi. Aceasta se dezvoltă adesea în arbori destinați producției de lemn de esență tare și lemn de foc, ceea ce poate duce la deteriorarea acestora și la pierderi financiare pentru proprietari.

Pentru a preveni răspândirea acestei insecte și a minimiza daunele, este esențial să se ia măsuri de combatere adecvate. Inspectarea periodică a arborilor și eliminarea celor infestați pot reduce semnificativ riscul de extindere a insectei. De asemenea, este recomandat ca lemnul de foc să fie depozitat și tratat corespunzător înainte de utilizare, pentru a preveni aducerea insectelor în interiorul locuințelor.

Caracteristicile și comportamentul acestor insecte

Neoclytus acuminatus nu are venin și nu mușcă, fiind complet inofensivă pentru oameni. În general, insecta preferă arborii de foioase, unde depune ouăle. Larvele hrănesc partea centrală a trunchiului, slăbind structura copacului și întrerupând fluxul de sevă. Acest comportament face ca arborii tineri să devină mai vulnerabili la pagubele produse de vânt și alte condiții meteorologice nefavorabile.

În România, prezența croitorului cu cap roșu a fost documentată în diverse locuri, dar cea mai recentă apariție semnalată în Iași a atras atenția publicului și a specialiștilor. Aceasta confirmă faptul că insecta s-a adaptat și se extinde în continuare, afectând atât mediul rural cât și cel urban.

Măsuri de prevenție

Specialiștii recomandă monitorizarea atentă a arborilor și grădinilor pentru semne de infestare. Orice descoperire a insectei ar trebui raportată autorităților competente pentru a facilita intervenția rapidă și eficientă. De asemenea, informarea publicului despre potențialele riscuri și măsurile de prevenție este esențială pentru limitarea impactului acestei specii invazive. Proprietarii de grădini și livezi sunt sfătuiți să rămână vigilenți și să ia măsuri preventive pentru a proteja culturile și vegetația. Raportarea rapidă a oricăror semne de infestare poate ajuta la controlul și limitarea pagubelor.

În acest fel, comunitățile pot colabora eficient pentru a proteja mediul și resursele naturale de efectele negative ale acestei insecte invazive. Deși Neoclytus acuminatus nu prezintă un pericol direct pentru oameni, impactul său asupra mediului și agriculturii poate fi devastator. Extinderea acestei insecte în România reprezintă un semnal de alarmă pentru specialiști și autorități, care trebuie să implementeze măsuri de control eficiente. Informarea și educarea publicului sunt esențiale pentru a preveni și combate răspândirea acestei specii invazive.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: