Redactia.ro
Home » Știri » Animalul care provoacă îngrijorare în pădurile din jurul Bucureștiului. Medicii au emis un avertisment cu privire la riscurile de interacțiune

Animalul care provoacă îngrijorare în pădurile din jurul Bucureștiului. Medicii au emis un avertisment cu privire la riscurile de interacțiune

Animalul care ataca oameni. sursă foto: wiktionary.org

Un animal care provoacă îngrijorare în pădurile din jurul Bucureștiului este vulpea. Deși mulți o consideră o vietate blândă și jucăușă, medicii au emis un avertisment cu privire la riscurile de interacțiune.

Recent, patru persoane au fost mușcate de vulpi și au ajuns la Institutul „Matei Balș” din București pentru tratament. Alte cazuri au fost raportate la Centrul Antirabic din Constanța, unde, de la începutul anului 2024, nouă persoane au primit îngrijiri după astfel de atacuri.

În timp ce era la picnic, o femeie din Argeș a ajuns la spital după ce o vulpe a mușcat-o. Alți trei pacienți au fost în natură, în pădurile din jurul Bucureștiului.

Riscurile și Pericolul Mușcăturilor de Vulpe

Mușcăturile vulpilor sunt periculoase nu doar din cauza severității lor, ci și pentru că pot transmite rabie. Cătălin Apostolescu, managerul Institutului „Matei Balș,” a explicat că vulpile care se comportă neobișnuit, fiind observate pe străzi sau în locuri de picnic în timpul zilei, au o probabilitate ridicată de a fi infectate.

“Nu severitatea mușcăturilor ne îngrijorează, cât acest risc de transmitere al rabiei. O vulpe cu care te întâlnești ziua într-un loc de weekend, pe o stradă a unui sat, la periferia unui oraș, are o probabilitate foarte mare să fie turbată”, a explicat Cătălin Apostolescu, manageul Institutului Matei Balș, potrivit Știrile Pro TV.

Vaccinul antirabic trebuie administrat în primele 72 de ore după mușcătură și constă în 3 sau 5 doze, în funcție de gravitatea rănii. Persoanele mușcate primesc și imunoglobulină antirabică. Medicii recomandă ca rănile să fie curățate doar cu apă și săpun, evitându-se alcoolul sau alte dezinfectante.

“Toată lumea vrea o fotografie cu un animal, e bine să ne bucurăm de ele. Dar ăsta este un pas, următorul pas de a le de mâncare sau de a pune mâna pe un animal este total greșit.

Îi dai de mâncare, poți să nu-i dai ce trebuie, poți să-i faci ceva rău. Și 2 te pui pe ține în pericol, în cazul în care din greșeală se întâmplă ceva, nu neapărat că animalul este agresiv”, a spus Dragoș Ștefan Măntoiu, biolog Wilderness RC.

Prevenție și Programul Național

Pentru a reduce riscul de infecții, există un program național care vaccinează vulpile prin plasarea în natură a ouălor injectate cu vaccin. Cu toate acestea, unii indivizi rămân nevaccinați, motiv pentru care specialiștii sfătuiesc oamenii să nu interacționeze cu vulpile și să păstreze distanța.

Dragoș Ștefan Măntoiu, biolog la Wilderness RC, a subliniat importanța respectării siguranței atât pentru oameni, cât și pentru animale. Prin urmare, bucureștenii care ies în natură sunt îndemnați să fie precauți și să evite contactul cu vulpile, chiar dacă acestea par prietenoase sau jucăușe.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: