Redactia.ro
Home » Știri » ANM a emis COD GALBEN de caniculă! Temperaturi extreme în întreaga țară

ANM a emis COD GALBEN de caniculă! Temperaturi extreme în întreaga țară

Cod galben de canicula

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteo cod galben pentru data de 9 iulie 2024. Valul de căldură, canicula și disconfortul termic ridicat vor afecta numeroase regiuni din țară, iar populația este sfătuită să ia măsuri de protecție. În continuare, vom detalia zonele afectate și fenomenele meteo vizate, oferind recomandări pentru a face față acestei situații extreme.

Zonele afectate și fenomenele meteo vizate

Valul de căldură se va extinde și se va intensifica în următoarele regiuni: Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală, local în Moldova și Maramureș, precum și în sud-vestul Transilvaniei. În aceste zone, temperaturile maxime vor atinge valori de 35-37 de grade Celsius, iar în unele regiuni sudice se vor înregistra temperaturi de 38-39 de grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, indicând un disconfort termic semnificativ.

Pe lângă temperaturile ridicate din timpul zilei, se vor înregistra și nopți tropicale, cu minime care nu vor coborî sub 20 de grade Celsius. Această situație va accentua senzația de disconfort și va afecta calitatea somnului pentru mulți locuitori din zonele vizate.

Recomandări pentru populație

În contextul valului de căldură și al disconfortului termic ridicat, ANM și autoritățile locale recomandă următoarele măsuri pentru protecția populației:

  1. Evitați expunerea prelungită la soare: Încercați să petreceți cât mai mult timp în interior, în special în intervalele de vârf ale temperaturii, între orele 11:00 și 18:00. Dacă este necesar să ieșiți afară, purtați haine lejere, deschise la culoare și protejați-vă capul cu o pălărie.
  2. Hidratarea corespunzătoare: Consumați apă în mod regulat, chiar dacă nu simțiți senzația de sete. Evitați băuturile alcoolice, cele care conțin cofeină sau zahăr în exces, deoarece acestea pot contribui la deshidratare.
  3. Utilizați aerul condiționat: Dacă aveți acces la un sistem de aer condiționat, folosiți-l pentru a menține o temperatură confortabilă în interior. Dacă nu aveți aer condiționat acasă, petreceți timp în locuri publice climatizate, cum ar fi centrele comerciale sau bibliotecile.
  4. Verificați starea de sănătate a celor vulnerabili: Fiți atenți la copii, vârstnici și persoane cu afecțiuni cronice, deoarece aceștia sunt mai susceptibili la efectele negative ale căldurii extreme. Asigurați-vă că au acces la apă și la un mediu răcoros.
  5. Evitați activitățile fizice intense: Reduceți efortul fizic intens în aer liber și optați pentru exerciții ușoare în interior, într-un mediu răcoros. Dacă este necesar să lucrați afară, luați pauze frecvente și hidratați-vă constant.

Impactul asupra infrastructurii și al activităților zilnice

Valul de căldură și disconfortul termic ridicat vor avea un impact semnificativ asupra infrastructurii și activităților zilnice. Transportul public și traficul rutier pot fi afectate, iar consumul de energie electrică va crește din cauza utilizării intense a aparatelor de aer condiționat. Autoritățile locale sunt pregătite să intervină în caz de urgență și să ofere suport populației.

Este esențial ca toți cetățenii să respecte recomandările ANM și ale autorităților locale pentru a minimiza riscurile asociate valului de căldură. Informările meteo vor fi actualizate constant, iar populația este îndemnată să rămână informată și să ia măsuri de precauție adecvate.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: