Redactia.ro
Home » Știri » ANM a emis COD GALBEN de furtuni și vijelii! Care sunt județele afectate

ANM a emis COD GALBEN de furtuni și vijelii! Care sunt județele afectate

Cod galben Romania

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo de cod galben, valabilă pentru mai multe regiuni din România. Avertizarea vizează instabilitate atmosferică accentuată și cantități însemnate de apă, afectând mai multe zone din țară în intervalele specificate. Este esențial ca populația și autoritățile să fie pregătite pentru condițiile meteorologice severe anticipate.

Cod galben pentru 21 mai, ora 16:00 – 22 mai, ora 10:00

Primul mesaj de avertizare meteo emis de ANM este valabil începând cu 21 mai, ora 16:00, și până pe 22 mai, ora 10:00. Zonele afectate includ Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei și sudul Crișanei. În aceste regiuni, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat, manifestându-se prin intensificări ale vântului, vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și izolat căderi de grindină.

Meteorologii avertizează că în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi semnificative, atingând valori de 20…25 l/mp și, izolat, chiar peste 40 l/mp. Vântul va sufla cu viteze cuprinse între 50 și 70 km/h, amplificând efectele negative ale instabilității atmosferice. Această perioadă de timp necesită o atenție sporită din partea autorităților locale și a populației, pentru a preveni eventualele pagube și pentru a asigura siguranța cetățenilor.

Cod galben pentru 22 mai, ora 10:00 – 23 mai, ora 10:00

Al doilea mesaj de avertizare meteo emis de ANM se referă la perioada 22 mai, ora 10:00, până pe 23 mai, ora 10:00. Zonele afectate de această avertizare includ Banat, Oltenia, Maramureș, vestul Transilvaniei și al Munteniei, precum și zona Carpaților Occidentali. În aceste regiuni, se preconizează perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, caracterizată de averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

Cantitățile de apă estimate pentru acest interval vor fi de 25…30 l/mp, iar în unele locuri pot depăși 40 l/mp. Aceste fenomene meteorologice vor afecta semnificativ activitățile zilnice și pot provoca inundații locale, alunecări de teren și alte pagube materiale. Este crucial ca cetățenii să fie informați și să ia măsuri preventive, precum verificarea scurgerilor de apă și asigurarea bunurilor personale.

Recomandări pentru populație și autorități

În contextul acestor avertizări meteo de cod galben, este esențial ca populația să fie informată și să ia măsuri adecvate pentru a face față condițiilor meteorologice severe. Autoritățile locale și serviciile de urgență trebuie să fie pregătite să intervină rapid în caz de necesitate. Iată câteva recomandări esențiale:

  1. Informarea și pregătirea: Cetățenii trebuie să fie la curent cu avertizările meteo și să urmărească evoluția condițiilor atmosferice prin canalele oficiale de informare. Este important să se pregătească pentru eventualele întreruperi de curent sau alte situații de urgență.
  2. Asigurarea locuințelor și bunurilor: Verificați starea acoperișurilor, a jgheaburilor și a scurgerilor de apă pentru a preveni eventualele infiltrații sau pagube cauzate de ploi torențiale. Asigurați bunurile din curți și balcoane pentru a preveni deteriorarea acestora.
  3. Evitarea deplasărilor inutile: În timpul perioadelor de instabilitate atmosferică severă, evitați deplasările care nu sunt absolut necesare. Dacă trebuie să vă deplasați, fiți atenți la condițiile de drum și evitați zonele inundabile.
  4. Supravegherea copiilor și a persoanelor vulnerabile: Asigurați-vă că copiii, persoanele în vârstă și cele cu dizabilități sunt în siguranță și bine informate despre măsurile de siguranță.
  5. Contactul cu autoritățile locale: În caz de urgență, contactați autoritățile locale și serviciile de urgență pentru a primi ajutor. Este important să aveți la îndemână numerele de telefon ale acestor servicii.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: