Redactia.ro
Home » Știri » ANPC a început verificările la două site-uri de cumpărături online populare în România

ANPC a început verificările la două site-uri de cumpărături online populare în România

ANPC face verificări pe Shein.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a demarat o campanie de verificări la două dintre cele mai utilizate site-uri de cumpărături online de către români, Temu și Shein. Această acțiune vine în urma numeroaselor reclamații privind practicile comerciale incorecte și posibilele încălcări ale legislației privind siguranța produselor și protecția consumatorilor.

Detalii ale investigației ANPC

Conform ANPC, verificările vizează identificarea practicilor agresive, cum ar fi vânzările sub presiune, utilizarea interfețelor manipulatoare (dark patterns), sau strategiile de gamification, care pot influența deciziile de cumpărare ale consumatorilor în mod negativ. De asemenea, autoritatea se concentrează pe siguranța produselor oferite de aceste platforme, respectarea legislației privind etichetarea corectă și transparentă a prețurilor și costurilor asociate.

Recomandări pentru consumatori

În contextul acestor verificări, ANPC oferă o serie de recomandări pentru consumatorii care optează pentru cumpărături online:

Verificarea atentă a informațiilor despre produs, prețuri, costuri de livrare și datele de identificare ale comerciantului.

Asigurarea că site-ul oferă informații detaliate despre modalitățile de plată și de livrare, dreptul de denunțare unilaterală a contractului și perioada de valabilitate a ofertei.
În cazul întâmpinării unor probleme, încercarea unei rezolvări amiabile direct cu comerciantul este primul pas recomandat.

Soluții pentru rezolvarea litigiilor

Dacă problemele nu sunt rezolvate pe cale amiabilă, consumatorii pot apela la Direcția de Soluționare Alternativă a Litigiilor din cadrul ANPC pentru operatorii economici din România. În cazul comercianților din alte state europene, Centrul European al Consumatorilor din România oferă asistență gratuită pentru protecția consumatorului.

„ANPC recomandă ca, în cazul în care întâmpinaţi o problemă atunci când faceţi cumpărături online, să încercaţi o rezolvare directă cu operatorul economic, pe cale amiabilă. Dacă acest lucru nu funcţionează, vă puteţi adresa Direcţiei de Soluţionare Alternativă a Litigiilor din cadrul ANPC https://anpc.ro/ce-este-sal/, în cazul operatorilor economici cu sediu social pe teritoriul României.

În cazul în care operatorul economic îşi are sediul social într-un alt stat european, vă puteţi adresa Centrului European al Consumatorilor din România https://eccromania.ro/, care vă ajută gratuit când aveţi probleme de protecţia consumatorului cu un produs sau un serviciu achiziţionat dintr-un alt stat european, vă informează gratuit asupra drepturilor pe care le aveţi în timpul unor călătorii în alt stat european si vă oferă sprijin gratuit dacă aveţi o plângere împotriva unei companii europene, în vederea soluţionării problemei.

În cazul în care soluţionarea nu este posibilă pe nicio altă cale, puteţi formula o reclamaţie accesând https://sesizari.anpc.ro/, în cazul operatorilor economici cu sediu social pe teritoriul României”, subliniază comunicatul de la Protecţia Consumatorilor.

Consumatorii care nu reușesc să ajungă la o soluție pe nicio altă cale sunt îndemnați să formuleze o reclamație pe platforma online a ANPC, destinată operatorilor economici cu sediu social pe teritoriul României.

Această acțiune a ANPC subliniază importanța monitorizării continue a platformelor de e-commerce, în special în ceea ce privește respectarea drepturilor consumatorilor. Prin aceste verificări, ANPC își propune să asigure un mediu de cumpărături online mai sigur și mai transparent pentru toți consumatorii români.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: