Redactia.ro
Home » Știri » Anticiclonul Circe lovește România cu putere! Europa se confruntă cu o eră glaciară? Elena Mateescu avertizează: „Cele mai ridicate valori”

Anticiclonul Circe lovește România cu putere! Europa se confruntă cu o eră glaciară? Elena Mateescu avertizează: „Cele mai ridicate valori”

Avertizare meteo ANM! Cod portocaliu și galben de caniculă. Județele vizate

Anticiclonul Circe a început să-și facă simțită prezența în Europa, cauzând un val de caniculă în România și amenințând continentul cu o posibilă eră glaciară. Cu toate acestea, șefa ANM, Elena Mateescu, subliniază că tendința globală rămâne încălzirea planetară! Iată detaliile!

Val de caniculă în România

În zilele de joi și vineri, anticiclonul Circe va determina o creștere bruscă a temperaturilor în România, unde se vor înregistra valori care vor depăși 40 de grade. Regiunile vestice, sudice și sud-estice vor fi cele mai afectate. Valul de căldură va cuprinde întreaga țară vineri, când se vor înregistra temperaturi între 32-41 de grade.

Indicele de temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități, semnalând condiții periculoase pentru sănătate.

Directorul ANM, Elena Mateescu, a explicat că în zilele de joi și vineri, în România, vom avea temperaturi de peste 40 de grade.

„Joi, valul de căldură va cuprinde regiunile vestice, sudice și sud-estice. Ne vom apropia joi de temperaturi, în special în lunca Dunării, de până la 37-38 de grade.

Indicele de temperatură-umezeală va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități, iar vineri va fi cea mai caldă zi din această săptămână, pentru că deja valul de căldură în intensificare va cuprinde toată țara și vom vorbi de temperaturi la scara întregii țări, între 32-41 de grade, cu cele mai ridicate valori în sudul și sud-vestul”, a explicat directorul ANM, relatează RTV. 

Ce este un Anticiclon?

Un anticiclon este o zonă de înaltă presiune atmosferică, caracterizată prin vânturi ce se rotesc în sensul acelor de ceasornic în emisfera nordică. Acest fenomen climatic determină, în general, timp cu nebulozitate redusă, călduros vara și rece iarna.

Anticiclonul Circe: Efecte în Europa

În Vestul Europei, Anticiclonul Circe a determinat scăderi bruste ale temperaturii cu 12-14 grade. În schimb, a împins aerul cald spre Estul Europei, creând condiții de caniculă în special în România.

Eră Glaciară peste Europa?

Cercetătorii de la Universitatea Copenhaga au dezvăluit o teorie îngrijorătoare care ar putea amenința Europa cu o eră glaciară. Un curent meridional din Oceanul Atlantic ar putea să prăbușească din cauza schimbărilor climatice, interferând cu schimbul de căldură și ducând la o răcire bruscă pe continent.

Cu toate acestea, Elena Mateescu, director ANM, reafirmă că tendința rămâne încălzirea globală. Luna iulie din acest an a fost cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice, confirmând tendința de încălzire, cu o temperatură medie zilnică peste media multianuală în 27 din 31 de zile.

„Cercetările pot continua în acest sens. Cert este că Organizația Meteorologică Mondială face recomandări tuturor serviciilor meteorologice din întreaga lume și monitorizează tot ceea ce se întâmplă la nivel mondial.

Face precizarea că următorii cinci ani vor putea depăși, cu o probabilitate de 98% creșterea temperaturii medii anuale, la nivel mondial cu 1,5 față de perioada preindustrială și cel puțin un an va putea depăși anul 2016, cel mai călduros până în prezent la nivel mondial.

Cu siguranță lucrurile sunt într-o dezvoltare continuă și cred că ar trebui să luăm fiecare an în parte și pe măsură ce ne apropiem de ceea ce înseamnă fiecare studiu în parte să facem aprecieri asupra a ceea ce se întâmplă.

Până atunci, însă, vorbim de o perioadă de trei săptămâni din luna iulie, considerată cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice și care reprezintă un record.

Acest record este de interes și pentru zona țării noastre pentru că luna iulie din acest an a înregistrat din totalul de 31 de zile, în 27 de zile am avut o temperatură medie zilnică peste media multianuală a lunii respective.

Fapt care confirmă că tendința rămâne cea despre care vorbim și anume încălzirea globală”, a declarat Elena Mateescu, director ANM, conform sursei citate. 

Astfel, efectele anticiclonului Circe subliniază importanța monitorizării și înțelegerii fenomenelor climatice complexe. Canicula din România și teoria erei glaciare europene sunt ambele rezultate ale schimbărilor dinamice ale climei, iar cercetarea și atenția la detaliile meteorologice sunt esențiale pentru a ne pregăti și răspunde la aceste provocări climatice.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: