Redactia.ro
Home » Știri » Anunț important ANM! Norul toxic de fum de la incendiile din Canada ajunge şi în România

Anunț important ANM! Norul toxic de fum de la incendiile din Canada ajunge şi în România

Anunț important ANM! Norul toxic de fum de la incendiile din Canada ajunge şi în România. Iată detaliile!

Norul toxic de fum de la incendiile din Canada ajunge şi în România

Norul  toxic de fum provenit de la incendiile de vegetație din Canada s-a extins peste Franța, acoperind aproximativ trei sferturi din țară. Potrivit meteorologilor, se estimează că fumul va persista deasupra Europei până la finalul săptămânii. Se preconizează că în această seară sau sâmbătă va ajunge și deasupra României.

„Vorbim despre posibilitatea ca într-adevăr să fie ajuns particule și în zona țării noastre având în vedere circulația atmosferei, însă care să nu pună probleme din această perspectivă.

Privind simulările la nivel european, concentrații extrem de mici de aerosol la nivel înalt în atmosferă, dar fără nici o semnificație, ar fi putut ajunge și deasupra României, așa cum am menționat, fără a pune probleme din acest punct de vedere.

La acest moment, nu există momente de îngrijorare și cu siguranță monitorizăm situația, mai ales prin intermediul Agenției Naționale de Protecție a Mediului și ANM din simulările posibile”, a spus Elena Mateescu, pentru Antena3.

Directorul ANM: „Va ajunge, va fi o curiozitate, să spunem astfel”

Directorul ANM, Florinela Georgescu, a explicat că prognoza meteo pentru zilele următoare indică efectele și aspectul fenomenului de transport de poluanți la înălțimi foarte mari. Ea a menționat că conform modelelor programului Comisiei Europene Copernicus, se estimează că cantitățile de poluanți vor ajunge în cantități foarte mici și neînsemnate în zona țării noastre, la înălțimi de 4.000-5.000 de metri. Prin urmare, este foarte posibil să nu observăm apusuri sau răsărituri spectaculoase despre care s-a vorbit anterior:

„Așa cum indică modelele programului Comisiei Europene Copernicus, care monitorizează genul de emisii poluante, este foarte probabil ca la acele înălțimi foarte mari, la 4.000-5.000 metri înălțime, să ajungă în cantități însă extrem de mici, absolut neimportante în zona țării noastre. Deci foarte posibil să nu avem nici măcar acele apusuri sau răsărituri mai spectaculoase, despre care iarăși se vorbea. Suntem foarte departe de sursa acestui transport de poluant.”

Aceasta a mai subliniat că acest fenomen este mai degrabă de interes pentru cercetători și contribuie la validarea modelelor numerice utilizate pentru monitorizarea transportului de poluanți:

„Va ajunge, va fi o curiozitate, să spunem astfel, de interes pentru lumea științifică. Pentru pasionații care vor să urmărească evoluția norului de fum le recomand, site-uri, produsele programului european Copernicus.”

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: