Redactia.ro
Home » Știri » Anunţ important de la ministrul Muncii. Ce este impozitarea graduală, ce se va aplica pensiilor

Anunţ important de la ministrul Muncii. Ce este impozitarea graduală, ce se va aplica pensiilor

pensie

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a făcut un anunţ important pentru toţi pensionarii. Ea a vorbit despre impozitarea pensiilor. Cu câţi bani vor mai rămâne oamenii în mână? Cui i se aplică impozitarea graduală?

Ministra a transmis că nu s-a schimbat nimic în impozitarea pensiilor contributive în acest an.

Pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate

Iată mesajul transmis de Simona Bucura Oprescu!

1. Nimic nu s-a schimbat în impozitarea pensiilor contributive în 2024! Mai exact, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei. O pensie de 4.000 de lei este impozitată cu 200 de lei.

2. Schimbări au apărut în privința pensiilor de serviciu calculate în baza unor legi speciale.
Aici avem ca temei Legea nr. 282/2023 care a revizuit pensiile de serviciu și le-a apropiat de principiul contributivității. A fost introdusă impozitarea graduală a părții necontributive. Inclusiv pentru pensiile aflate în plată.

• Sunt două plafoane:

– 20% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu brut

– 15% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu net, dar mai mică decât salariul mediu brut”, a comunicat ministra Muncii.

Românii care riscă să rămână fără pensii

În noua lege a pensiilor, Legea nr. 360/2023, sunt precizate condițiile de solicitare a formularului. este vorba despre românii pensionari care locuiesc în străinătate.

Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor bănești acordate de casele teritoriale de pensii stabiliți pe teritoriul altor state, denumiți în continuare beneficiari nerezidenți, au obligația de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie a fiecărui an, un certificat de viață.

Certificatul de viață se transmite de beneficiarul nerezident din proprie inițiativă. Beneficiarul nerezident are obligația de a semna certificatul de viață în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: